Eno od najbogatejših Britank, v ZDA rojeno Evo Rausing, je policija 9. julija našla mrtvo na njunem domu v zahodnem Londonu. Policija je truplo našla med preiskavo hiše, ki jo je izvedla, potem ko je njenega soproga prijela zaradi suma posedovanja mamil. Po poročanju britanskih medijev naj bi bila 47-letnica mrtva že nekaj dni.

49-letnega Hansa Kristiana Rausinga so takrat prijeli tudi zaradi njene smrti, čeprav so jo po prvi obdukciji obravnavali kot nepojasnjeno in vzrok smrti uradno ni znan.

Britanska policija je v torek zvečer sporočila, da so Hansa Kristiana Rausinga obtožili "preprečitve zakonitega in dostojnega pokopa" njegove soproge Eve Rausing pred ali na dan aretacije. Po britanskem pravu gre za prekršek po običajnem pravu, pri katerem v primeru obsodbe ni predvidena najvišja kazen. Teoretično je sicer lahko obsojen na dosmrtni zapor, vendar pa praksa kaže, da običajno obsodbe dosegajo nekaj let zapora, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Njegova družina, katere premoženje je ocenjeno na 6,4 milijarde evrov, niti družina pokojne, družina Kemeny, še niso komentirali obtožb. Je pa njena družina izpostavila njuno 21-letno skupno življenje in ljubezen.

Par, ki se je poročil v 80-ih letih prejšnjega stoletja, se je leta boril z zasvojenostjo z mamili, na drugi strani pa milijone podaril organizacijam, ki se borijo proti zasvojenosti z mamili. Njun boj z odvisnostjo je bil na očeh javnosti od leta 2008, ko so Rausingovo aretirali, ker je na ameriško veleposlaništvo v Londonu skušala pretihotapiti mamila. Imata štiri otroke.