"Ko sem videl pištolo, sem se skril. Ko pa je ustrelil, sem se začel pregovarjati z njim in v samoobrambi sem dvakrat ustrelil. Dejanje obžalujem. Žal mi je, da nisem bil ustreljen jaz, pa bi bila zadeva rešena," je povedal v Novem mestu rojeni 23-letni Sandi Prešern z žalostno družinsko preteklostjo polno alkohola in nasilja, ki se je z drogo - predvsem heroinom - začel pečati že pred šestimi leti. Tudi za njegovo sodelovanje pri ropu bi ga naročniki plačali z drogo.

S krvavimi rokami nagrabila za 60.000 evrov nakita

"Zdaj sem zdrav," je sodnemu senatu, ki mu predseduje Zvjezdan Radonjić, zatrdil Prešern. Po streljanju sta s pajdašem - prav tako odvisnikom - Simonom Tkalčecem iz Stranske vasi zbežala iz zlatarne, od koder sta odnesla za skoraj 60.000 evrov nakita. Krvavi rop se je za Paplerja končal tragično. Strela v glavo in zadnjico (krogla je končala v trebuhu) sta bila usodna.

Prešern se je po njegovih besedah v rop vpletel na pobudo Tkalčeca. "Bil je dolžan denar in rekli so mu, da naj oropa zlatarno. Vprašal me je, če grem zraven," je pojasnil Prešern, ki trdi, da je drogo pred ropom zaužil le Tkalčec, sam pa je bil v krizi. Pištola, s katero je streljal, ni bila njegova, dodal pa je, da naj bi mu jo izročil Matjaž Režek. Soobtoženi 40-letni Ljubljančan Režek, 43-letni Ljubljančan Ivan Kanduč in 29-letni Jeseničan Armin Hasanagić, od katerega je Tkalčec kupoval drogo, so svojo krivdo na predobravnavnem naroku že priznali. Režek, ki naj bi mu Tkalčec dolgoval okoli 1600 evrov, naj bi bil tudi eden izmed glavnih pobudnikov ropa, doletela pa ga je zaporna kazen štirih let in pet mesecev. Kanduč in Hasanagić pa sta sprejela vsak tri leta in dva meseca za rešetkami.

Ne ve, od kod sta dobila orožje

Na zatožni klopi zaradi sodelovanja pri krvavem ropu še vedno sedi tudi 32-letni Alijan Brajdič iz romskega naselja Brezje pri Novem mestu, vendar se Brajdič danes ni želel zagovarjati. Brajdič naj bi kot glavni organizator ropa Režku za izvedbo ropa tudi predlagal Prešerna in Tkalčeca, poskrbel pa naj bi tudi za prevoz roparjev in jima priskrbel pištolo. Tkalčec in Prešern v svojem zagovoru Brajdiča sicer nista veliko omenjala. Če je Prešern zatrdil, da mu je pištolo izročil Režek, se Tkalčec, sploh ne spomni, kdo ju je oborožil.

Oba glavna akterja sta zanikala, da naj bi se Paplerja lotila tudi s pestmi. Tožilstvo je namreč prepričano, da sta Tkalčec in Prešern iz prvega prostora zlatarne, kjer je bil nakit, med krajo zlatnine stopila tudi v sosednji prostor. Tam je bil Papler, ki naj bi ga zamaskirana roparja najprej večkrat udarila po glavi. Ko je zgrabil za pištolo in sprožil strel v zgornji del nihajnih vrat, je zlatarja eden izmed roparjev (sledi smodnika so našli na obeh) ustrelil v oko in zadnjico. Tkalčec je priznal, da je on iz pulta vzel nakit, streljanje pa da je le slišal, in sploh ne videl.