Zaradi vročinskega vala v teh dneh po državi nastajajo vročinske nevihte. Na agenciji za okolje napovedujejo, da se kakšna nevihta lahko danes zavleče tudi v noč, posamezne nevihte pa so napovedane tudi za sredo.

Danes bodo nastajale vročinske nevihte

Danes in jutri bo povečini jasno, nastajale bodo vročinske nevihte, ki se bodo danes lahko zavlekle tudi v noč. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 23, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske okoli 14, najvišje dnevne od 28 do 34 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Ohladite se lahko v kakšni fontani. (Foto: Reuters)

Napoved za sosednje pokrajine: Sončno bo in vroče, na celini bodo nastajale vročinske nevihte. V četrtek in petek bo povečini sončno, še se bodo pojavljale vročinske nevihte. Malo manj vroče bo, v četrtek bo tudi soparno.

Napovedi in stanje glede verjetnosti toče si lahko ogledate tukaj.

Napoved vpliva vremena na počutje: Vremensko občutljivi ljudje bodo imeli z vremenom povezane težave, ki bodo pogostejše v drugi polovici dneva. Okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Sredi dneva in popoldne pa bo po nižinah počutje poslabšala tudi soparnost. Takrat se izogibajte večjim naporom, uživajte dovolj tekočine in lahko hrano. Za napornejša opravila je najprimernejši jutranji čas. Priporočena je večja previdnost.

New York. (Foto: Reuters)

V ZDA 22 smrtnih žrtev

Z izredno visokimi temperaturami pa se že četrti dan zapored borijo tudi na vzhodu Združenih držav Amerike. Do sedaj je zaradi z vročino povezanimi težavami umrlo 22 ljudi, skoraj dva milijona gospodinjstev pa je še vedno brez elektrike, ki je je zmanjkalo med hudimi nevihtami, ki so podirala tudi drevesa.

Nekatera območja bi lahko brez elektrike ostala še nekaj dni, so prebivalcem sporočila elektro podjetja. Nevihte in močni vetrovi so drevesa in daljnovode podirala po severni Minnesoti, prizadele pa so tudi Illinois, Kentucky in Tennessee, je sporočila meteorološka služba. Opozorila glede izjemno visokih temperatur za ta del ZDA še ostajajo, izredno stanje pa so razglasili tudi v državah Maryland, Ohio, Virginia in Washington.

Neurja so podirala drevesa in daljnovode. (AP)

Kot že rečeno, je skoraj dva milijona gospodinjstev ostalo brez elektrike, kar pomeni, da tudi klimatske naprave ne delajo. Podjetja opozarjajo, da bi lahko trajalo celo teden dni, preden bodo vsi spet dobili električno energijo.