V soboto prejel sumljiv telefonski klic

"Njegova smrt ni bila navadna nesreča, obstaja sum umora, je prepričan Dmitrij Kazov, dolgoletni Gartov partner in človek, s katerim sta ustanovila gradbeno podjetje GRM, ki ga je Gart vodil, preden je prevzel položaj predsednika ruske sankaške zveze," poroča zagrebški Večernji list.

Časnik sicer izpostavlja, da hrvaški zdravniki na Gartovem truplu niso našel sledi nasilja. Truplo je iz morja v nedeljo izvlekla posadka trajekta Kijevo, ki povezuje hrvaško obalo in Sumartin na Braču.

Večernji list pa navaja tudi, da so Gartovi kolegi povedali, da je pokojni ruski podjetnik in športni funkcionar v soboto prejel sumljiv telefonski klic, ki naj bi ga zelo razburili.

Zaradi tega naj bi 39-letni Gart na hitro spremenil načrte in se odpravil na morje v čolnu, namesto da bi šel na zabavo, kot je bilo načrtovano, še navaja časnik. Pri tem naj bi bilo nenavadno, da ni govoril o svojih namenih, so še izpostavili njegovi kolegi.

"Verjetno umrl zaradi težav s srcem"

Hrvaški spletni novičarski portal index.hr medtem poroča, da je obdukcija v splitski bolnišnici pokazala, da je Gart "verjetno umrl zaradi težav s srcem". V čolnu, s katerim se je odpravil na morje, so našli sledi alkohola in ostanke zavojčka marihuane, dodaja index.hr, ki se sklicuje na vire, povezane s preiskavo.

Index.hr ob tem ocenjuje, da bi uživanje alkohola in mamil ob Gartovi prekomerni telesni teži in zelo toplem vremenu lahko povzročilo zdravstvene težave. Gart in Kazov sta bila z družinama na počitnicah v Selcih na Braču.

Hrvaški mediji sicer izpostavljajo Gartovo bogastvo in tesne povezave z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pri tem pa ga opisujejo kot "ruskega milijarderja" in "Putinovega oligarha". Dodajajo tudi, da je Putin izrazil sožalje Gartovi družini in njegovim prijateljem.

Jutarnji list pa še poroča, da je Gart zaradi dolgov do vlagateljev prodal svoj delež v podjetju in zapustil podjetniške vode, vodenje sankaške zveze pa prevzel sredi leta 2010. Sam naj bi trditve glede dolgov zanikal, sicer pa naj bi se za GRM dogovoril za izgradnjo športnih objektov v Sočiju za zimske olimpijske igre leta 2014.

Gart je sicer lani preživel nesrečo na morju, ko se je pri Sumartinu na Braču potopila njegova 14-metrska ladja.