Sodnica celjskega okrožnega sodišča Marjana Topolovec Dolinšek je danes Branku Mačku, ki je oktobra leta 2009 močno vinjen povzročil prometno nesrečo na avtocesti pri Arji vasi, v kateri so umrle tri mlade osebe, izrekla 10-letno zaporno kazen. Maček bo moral plačati tudi vse stroške sojenja, pet let bo tudi brez vozniškega dovoljenja.

Maček se izreka sodbe ni udeležil

Tožilec Ivan Žaberl je sicer za Mačka, ki se izreka sodbe ni udeležil, zahteval najvišjo možno kazen za predrzno vožnjo, in sicer 12 let. Prav tako je tožilec zahteval prepoved izdaje vozniškega dovoljenja Mačku za petletno obdobje. To pomeni, da Maček mora opraviti ponovno vozniški izpit, ko pride iz zapora, vendar vozniško dovoljenje bo dobil šele pet let po opravljenem izpitu.

Sodnica se je za izrek milejše kazni odločila, ker Maček doslej ni bil kaznovan, voznik je 28 let in v tem času ni imel prometnih prekrškov, med sodnim postopkom pa se je staršem umrlih otrok po mnenju sodnice le opravičil, čeprav starši opravičila ne sprejemajo.

Tožilec je že napovedal pritožbo na današnjo razsodbo, saj meni, da bi moral Maček za predrzno vožnjo z naklepom dobiti 12 let zapora in da sodnica ne bi smela upoštevati olajševalnih okoliščin. Žaberl je  potrdil, da je izrečena 10-letna zaporna kazen najvišja kazen, ki je bila doslej izrečena za predrzno vožnjo.

Napake med sodnim postopkom?

Tudi Mačkov zagovornik Damir Ivančič je napovedal pritožbo. Ivančič namreč ne pristaja na to, da je šlo za predrzno vožnjo z naklepom, ampak, da je šlo za vožnjo iz malomarnosti, za katero je predvidena osemletna zaporna kazen. Na torkovi obravnavi je opozoril, da je med sodnim postopkom prihajalo do napak, problematičen je tudi odvzem krvi Mačku po nesreči.

S predlagano višino kazni sta se strinjala tudi pravna pooblaščenca oškodovanih Franci Matoz in Drago Tržan. Odvetnika sta na torkovi obravnavi v zaključnih besedah poudarila, da se je Maček, ki je vinjen zapeljal na napačen vozni pas na avtocesti, izogibal odgovornosti, svojcem se takoj po nesreči ni opravičil in ni obžaloval svojega dejanja.

V nesreči so umrli voznik Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo poškodovana.