Kot poroča slovaška tiskovna agencija Tasr, je enajsterica osumljena, da je pred dvema letoma organizirala prevoz acetil anhidrida iz Slovaške prek Madžarske, Romunije in Bolgarije v Turčijo.

Predstavnik posebnega oddelka urada slovaškega generalnega tožilca Peter Sufliarsky na novinarski konferenci v Bratislavi ni želel podati informacij o deveterici, ki ju poleg dveh slovenskih državljanov sumijo vpletenosti v omenjeno kaznivo dejanje. Slovencema pa, če ju bodo spoznali za kriva, grozi 25 let zapora ali celo dosmrtna ječa.

Po poročanju Tasra so policisti konec leta 2010 na skrivaj spremljali tovornjak, natovorjen z acetil anhidridom, ki je bil na poti iz Slovaške proti Turčiji. Kljub dogovoru s turško policijo, v skladu s katerim naj bi tovornjak spremljali vse do njegovega cilja in tako ugotovili, kdo je naročil acetil anhidrid, so turške oblasti vozilo ustavile in aretirale njegovega voznika, ki ni vedel, kaj prevaža.

Voznik je tako božič preživel za zapahi, za leto dni pa so mu tudi prepovedali vstop v Turčijo. Slovaško notranje ministrstvo mu je kasneje plačalo odškodnino v višini 25.000 evrov.

Sicer pa so po navedbah slovaške policije v preiskavi sodelovale tudi tranzitne države. Madžarske oblasti so tako uspele zaseči še sedem ton acetil anhidrida, še poroča Tasr.