V nekaterih obalnih občinah pa vse do območij južno od Postojne so danes nevihte prinesle nekaj toče, je potrdil dežurni prognostik Agencije RS za okolje Brane Gregorčič. Kot je pojasnil, so se nevihte v tem času pojavile tudi drugod po Sloveniji, vendar je verjetnost, da bi toča padala še kje drugje, manjša.

Po besedah Gregorčiča je nevihta prišla iznad morja preko slovenske obale proti notranjosti, kjer je nato tudi oslabela. "Nevihte se bodo sicer čez dan še pojavljale, še vedno je namreč razglašena rumena stopnja nevarnosti, kar pomeni da se lahko pojavijo dogodki, ki lahko povzročijo kakšne nevšečnosti, vendar ti po svojem značaju ne bodo izjemni", je pojasnil.

Do četrtka se bo vreme umirilo

Nevihte lahko danes pričakujemo še do večera, na zahodu države je možnost, da se bodo nevihte pojavile čez noč. Prav tako se lahko nevihte pojavijo še jutri popoldne, od četrtka naprej pa se bo vreme umirilo, je dejal Gregorčič.

Dopoldansko neurje s točo je povzročilo nekaj škode tudi v Slovenski Istri. Kot je za STA pojasnil vodja izmene Gasilske brigade Koper Peter Ocepek, je vreme porušilo nekaj dreves, voda pa je zalila nekaj stanovanj. Skupno so zabeležili tri intervencije v občini Koper in štiri v občini Piran.

Na Obali "supercelična nevihta"

Kot nam je povedala bralka iz Pirana, se je neurje s hudim nalivom, močnim vetrom, sodro in točo razbesnelo malo pred deseto uro, okoli 10.15 pa naj bi bilo že mimo. V Kopru je po navedbah bralke voda zalila del krožnega križišča, zaradi česar je promet po križišču nekaj časa potekal po nasprotni smeri.

Kot je Brane Gregorčič povedal za Radio Capris, je šlo za supercelično nevihto: "Ime supercelična naj bi pomenilo, da se v njej obnavlja nevihtna aktivnost in potuje. Ponavadi so to nevihte, ki povzročajo močnejše sunke vetra, nalive, seveda tudi udare strel in potencialno tudi točo."

Neurje na obali je prizadelo tudi stavbo Mestne občine Koper. Zaradi močnega dežja je voda prebila stekleno streho nad stopniščem in zalila nekaj pisarn. Na koprski občini pojasnjujejo, da večje škode niso utrpeli. Županova pisarna ni bila zalita.

Sicer pa vremenoslovci za konec tedna napovedujejo otoplitev, več o vremenski napovedi pa si lahko preberete tukaj

V Slovenijo konec tedna prihaja prvi letošnji vročinski val

Na Agenciji RS za okolje za konec tedna napovedujejo izrazito otoplitev vremena. Po besedah dežurnega prognostika Braneta Gregorčiča prihaja k nam prvi letošnji vročinski val. Začel se bo v soboto, ko bodo temperature že blizu 30 stopinj Celzija, po sedanjih napovedih pa naj bi vročina trajala kakšen teden dni.

Kot je pojasnil Gregorčič, bi se lahko vročinski val tudi po tednu dni še podaljšal za kakšen dan, dolgoročnejše napovedi pa niso zanesljive. Temperature so po Gregorčičevih besedah za prvo polovico junija "dokaj normalne" in se gibljejo okoli dolgoletnega povprečja.

Padavin je malo več, kot je običajno za to obdobje. "Imeli smo izrazito topel in sušen marec, april in maj pa sta bila blizu normale. Februar je zaznamovalo zelo pestro vremensko dogajanje. Prva polovica meseca je bila zelo hladna, druga polovica pa zelo topla," je dejal Gregorčič.

Po njegovi besedah je bila letošnja zima v glavnem sušna in v povprečju malce pretopla. Izrazit mraz je bil le v prvi polovici februarja.

Radarska slika: