Thorson in njegova žena Christie McNally sta odšla na joga tabor, ki naj bi potekal tri leta, tri mesece in tri dni in na katerem naj bi udeleženci, ki so živeli v preprostih kočah in se med seboj sporazumevali le s svinčnikom in papirjem, iskali smisel življenja.

Thorson in McNallyjeva sta tabor zapustila 20. februarja, potem ko sta bila v njem eno leto in en mesec. McNallyjeva je bila v taboru tudi ena od glavnih učiteljic, vodil pa ga je kontroverzni budistični menih Michael Roach. Ta ima diplomo z elitne Univerze Princeton, v preteklosti se je ukvarjal s preprodajo diamantov, sedaj pa promovira budistično filozofijo kot pot do finančne uspešnosti, kar močno moti mnoge tradicionalne budiste. Roach je bil v preteklosti tudi na skrivaj poročen z McNallyjevo, kar je v popolnem nasprotju z budistično doktrino in zaradi česar je Thorsonova smrt še bolj sumljiva.

Michael Roach in Christie McNally (foto: New York Times)

Zgodba pa je še bolj zapletena. McNallyjeva je nekaj dni pred njunim odhodom iz tabora na eni izmed seans v taboru dejala, da je bil Thorson do nje nasilen, zato ga je zabodla z nožem, ki sta ga dobila kot poročno darilo. Policija smrti trenutno kljub temu ne preiskuje kot kaznivo dejanje.

Preiskava je sicer razgalila mnoge kontroverzne Roacheve ideje in sumljive odnose med budisti znotraj njegove skupine, ki pravzaprav bolj spominja na kult, zakaj je 38-letni Thorson, diplomiranec Univerze Stanford, umrl od dehidracije sredi puščave, kjer sicer ni veliko drugega kot polno klopotač in tihotapcev mamil, pa še vedno ostaja neznanka.