Gre za prvi tak dogodek v Lhasi.

''Zažigi so le nadaljevanje samopoškodovanj, ki so se do sedaj dogajala v drugih predelih Tibeta. Namen teh dogodkov je ločevanje Tibeta in Kitajske,'' je dejal Hao Peng, vodja oddelka komunistične stranke za politične in pravne zadeve v avtonomni tibetanski regiji.

Moški, ki je umrl, je bil identificiran kot Tobgye Tseten, drugi moški, ki je preživel, po imenu Dargye, pa je že govoril tudi z mediji, potočajo kitajske agencije. Slednje so poročale, da sta oba moška bila meniha, ki sta se zažgala pred templjem Jokhang na obljudeni in turistično dobro poznani destinaciji. Ulica je bila polna ljudi, ki so praznovali enega od budističnih praznikov.

Oba moška naj bi na prizorišče prišla kot del skupine mladeničev, ki se je zbrala v protest proti kitajski nadvladi and Tibetom.

Policija je ogenj pogasila v nekaj minutah. "V le 15 minutah je bilo celotno področje pospravljeno in ni bilo več niti sledu o kakršnemkoli incidentu,'' je povedala priča za agencijo RFA.

V Tibetu se je v zadnjem letu s samozažigom poškodovalo ali ubilo že 30 posameznikov. Največkrat gre za mlade budistične menihe in nune. Večina naj bi jih umrla. Potrjevanje kakršnihkoli informacij je izjemno težko, ker tujim medijem vstop na kitajsko področje ni dovoljen.

Kitajske oblasti za začetek serije samopoškodovanj bremenijo izgnanega dalajlamo, ki naj bi po njihovo podpihoval separatizem. Slednji to vsekakor zanika, tudi aktivistične sklupine trdijo, da gre pri samozažigih za nasprotovanje ostremu kitajskemu vladnemu nadzoru.