Dve osebi naj bi bili v kritičnem stanju. Večina poškodovanih ima sicer različne stopnje opeklin.

Italijanski mediji so najprej poročali, da naj bi bili eksplozivni napravi nameščeni v nahrbtnikih, ki sta bila pred poslopjem, po najnovejših informacijah tiskovne agencije AP pa sta bili nameščeni v zabojniku za smeti.

Eksploziji sta odjeknili nekaj pred osmo uro, ko so dijaki prihajali v šolo. Pouk imajo namreč tudi ob sobotah dopoldne. Bili sta tako močni, da je več mladih popadalo po tleh.

Šolo so takoj zaprli, ozadje napada pa je še nejasno. V Brindisiju so sicer za danes popoldne napovedane demonstracije proti mafiji.

Šola se imenuje po ženi znanega protimafijskega sodnika Giovannija Falconeja. Falcone je bil z ženo in osebnimi stražarji 23. maja 1992 ubit v napadu siciljanske mafije.

Delo mafije?

Župan Brindisija Mimmo Consales je dejal, da je v zadevi "preveč naključij". Policija ozadje današnje eksplozije pred šolo v mestu Brindisi še preiskuje, notranja ministrica Anna Maria Cancellieri pa je posvarila pred prehitrimi zaključki. V medijih so se namreč takoj pojavili namigi, da gre za delo mafije.

Na vprašanje, ali gre za delo mafije, je ministrica odgovorila, da je hipotez več, nobena pa zaenkrat ni bolj verjetna kot druge, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kdor koli je izvedel takšen napad, je moral vedeti, da lahko povzroči pravi pokol," je dejal vodja italijanske policije Antonio Manganelli. Glede vpletenosti mafije pa je bil previden: "Celo mafija doslej ni nikoli šla tako daleč, kot je bilo to v današnjem napadu."

Zaenkrat odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, poleg domneve, da je zanj odgovorna mafija, pa se v medijih pojavlja tudi domneva, da je bilo dejanje posledica ljubosumja.

Lokalna mafija se ukvarja s tihotapljenjem drog

Današnji napad je v Italiji sprožil strah pred novimi napadi, saj je spomin na številne mafijske napade na civiliste v začetku 90. let še vedno precej živ.

Lokalna mafija v regiji Apulija, kjer leži Brindisi, je znana pod imenom Sacra Corona Unita in se ukvarja v glavnem s tihotapljenjem drog in orožja ter ljudi. V zadnjih dneh je bila tarča več policijskih napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrica Cancellierijeva je sicer komaj pred nekaj dnevi posvarila pred nevarnostjo terorističnih napadov v Italiji. Spričo težkih gospodarskih razmer in krize ter dogajanja v Grčiji naj bi obstajala predvsem nevarnost napadov anarhistov.

Zaradi tega so v državi precej poostrili varovanje politikov in nekaterih gospodarstvenikov, pri varovanju nekaterih institucij, kot je davkarija, pa je na pomoč priskočila tudi vojska.

Italijanski premier Mario Monti, ki se v ZDA udeležuje vrha skupine G8, je danes v pisni izjavi poudaril, da se bo vlada borila "proti vsem oblikam kriminala" ter bo naredila vse, da se Italija ne bi vrnila v nasilno preteklost, ki so jo zaznamovali napadi mafije in politično motivirani umori.

V več italijanskih mestih so sicer za drevi napovedali proteste, na katerih se bodo poklonili žrtvam jutranjega napada na jugu države.