V večmesečni operaciji je sodelovala tudi hrvaška Varnostno-obveščevalna služba (SOA) zaradi indicev, da so nezakoniti izposojevalci denarja uporabljali sodobne računalniške sisteme, navaja časnik. Med drugim so imeli podatke o kreditnih sposobnostih državljanov.

Časnik poudarja, da so aretacije potekale v četrtek na območjih Zagreba, Varaždina, Reke, Karlovca, Siska, Osijeka in Pazina. Po pričakovanjih bo se bo po zaključku operacije pokazalo, da je bila celotna premoženjska korist izposojevalcev denarja občutno večja od omenjenih dveh milijonov evrov.

Tarča preiskovalcev so številna podjetja, ki so v lasti posameznikov iz različnih držav, med drugim tudi iz Slovenije, navaja Jutarnji list, ki je že februarja poročal, da ljubljanski kriminalisti preiskujejo kreditne urade in agencije za hitra gotovinska posojila, ki so prijavljeni v Sloveniji.

Zagrebški časnik danes še piše, da so bile številne žrtve izposojevalcev obupane zaradi oderuških obresti. Navaja primere, kot je primer državljana, ki si je izposodil dva tisoč evrov, v letu dni pa je moral oderuhom vrniti 6800 evrov, ali drugega, ki si je izposodil 10.000 evrov in je moral zaradi oderuških obresti vrniti 53.000 evrov.