"Moje življenje je v tvojih rokah. Če sprejmeš zahteve, bom živel. Če jih ne sprejmeš, bom umrl." pravi Weinsten, ki omenja tudi, da ima tako kot Obama dve hčerki, h katerima bi se rad vrnil. Weinstein je v Pakistanu delal kot direktor predstavništva svetovalnega podjetja J.E. Austin Associates iz Virginije.

Zahteve za Weinstenovo izpustitev je po poročanju tiskovne agencije AP že decembra lani na internetu objavil eden od voditeljev Al Kaide Ajman al Zavahiri. Teroristična mreža od ZDA zahteva, naj prenehajo z zračnimi napadi v Afganistanu, Pakistanu, Somaliji in Jemnu. Prav tako morajo izpustiti vse osumljene pripadnike Al Kaide in talibanov kjerkoli po svetu.

Bela hiša doslej še ni imela odziva na video, vendar pa dosedanje izkušnje kažejo, da zahteve ugrabiteljev ne bodo uresničene. Washington Post sicer poroča, da v Afganistanu na skrivaj izpuščajo ujetnike v času pogajanj z uporniki.

Temu pravijo program "strateškega izpuščanja" in poteka že nekaj let v zameno za zmanjšanje nasilja v določenih območjih. Ujetniki morajo sicer pred izpustitvijo obljubiti, da ne bodo več vzeli orožja v roke. Program doslej sicer ni pokazal rezultatov, med drugim zato, ker uporniki zahtevajo najprej izpustitev petih ujetnikov iz Guantanama.

Iz Guantanama pa je mogoče ujetnike izpustiti le s privoljenjem kongresa, kar v Afganistanu, natančneje v zaporu Parvan, ni potrebno. Tam je potrebno le dovoljenje vojaškega poveljnika ZDA na terenu in vojaškega odvetnika.

Clintonova: Vodja Al Kaide se nahaja v Pakistanu

ZDA verjamejo, da se vodja teroristične mreže Al Kaida Ajaman al Zavahiri nahaja v Pakistanu, je danes izjavila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Clintonova, ki se trenutno mudi na obisku v Indiji, je še poudarila, da bodo ZDA še naprej izvajale pritisk nad skrajneži v Pakistanu.

"Al Kaido bi radi onesposobili, v tem procesu pa smo dosegli že veli napredek," je Clintonova zatrdila v govoru na javnem forumu v indijski Kalkuti, teden dni po obletnici usmrtitve Osame bin Ladna v Pakistanu.

"Na begu pa so še vedno pomembni predstavniki Al Kaide. Al Zavahiri, ki je od bin Ladna prevzel vodenje, je še vedno na begu. Menimo, da se nahaja nekje v Pakistanu," je dodala Clintonova.

Egiptovski duhovni voditelj al Zavahiri je bil za časa življenja bin Ladna drugi človek Al Kaide, po podatkih ameriških obveščevalnih agencij pa naj bi bil tudi glavni ideološki vodja teroristične mreže.

Clintonova je danes obenem poudarila, da si ZDA še vedno prizadevajo, da bi aretirale ustanovitelja teroristične skupine Laškar-e-Taiba s sedežem v Pakistanu, ki je odgovorna za teroristične napade v Mumbaju leta 2008.

ZDA so minuli mesec tudi ponudile nagrado v vrednosti 10 milijonov dolarjev za vsakršne informacije, ki bi pomagale obsoditi Hafiza Saida, ki svobodno živi v Pakistanu. Said naj bi bil glavni organizator mumbajskih napadov, katerih je bilo ubitih 166 ljudi.

Clintonova je tudi sporočila, da pakistanska vlada še ni sprejela ukrepov, ki bi pomagali pri obtožbi Saida. "To bomo spodbujali. Tako bomo tiste, ki so z njim povezani, opozorili, da za to obstaja cena," je sporočila Clintonova.

Trije izmed petih najbolj iskanih skrajnežev, ki jih iščejo ZDA, naj bi se nahajali prav v Pakistanu, med njimi vodja afganistanskih talibanov Mulah Omar. Clintonova je sicer poudarila, da ZDA cenijo prizadevanja Pakistana, saj je ta velikokrat glavna žrtev nasilja skrajnežev.