Smrt iskanega terorista so oznanile oblasti v Jemnu, potrdil pa jo je tudi tiskovni predstavnik Al Kaide na arabskem polotoku Abu Hajer, ki je dodal, da je bil poleg al Kusa ubit še en moški. Oba naj bi umrla, ko so razstrelili njun avtomobil, v katerem sta se vozila. Ameriška administracija novice še ni potrdila.

Al Kuso se je za terorista uril v Afganistanu. Nekaj časa je bil zaprt v Jemnu, a mu je leta 2003 uspel pobeg iz zapora. Po objavi novice o njegovi smrti so domnevni privrženci Al Kaide na jugu Jemna danes po poročanju ameriške tiskovne agencije AP izvedli napada na vojaški postojanki. Ubili so 20 vojakov, 25 pa so jih ugrabili. Ostale podrobnosti napada še niso znane.

Napad na rušilec Cole s čolnom, polnim eksploziva, je leta 2000 zahteval življenja 17 ameriških mornarjev. Proti al Kusu je bila vložena obtožnica na zveznem sodišču v New Yorku. Med drugim naj bi z bližnjega hriba snemal napad na Cole, posnetek pa je želel uporabiti za novačenje novih teroristov.

Al Kaida na Arabskem polotoku je prevzela vlogo najnevarnejšega sovražnika ZDA, potem ko so brezpilotna letala v Afganistanu in Pakistanu zdesetkala višje članstvo te teroristične organizacije. Jemenska organizacija je med drugim odgovorna za poskus napada na letalo nad Detroitom z bombo v spodnjih hlačah terorista na božič leta 2009. Kasneje so poskušali v ZDA poslati eksplozivne tiskalnike.

Ameriška vojska je v sodelovanju z obveščevalno agencijo Cia v Jemnu od decembra 2009 na teroristične tarče v Jemnu izvedla že najmanj 29 raketnih in zračnih napadov. Med drugim so septembra lani ubili ameriškega državljana, sicer neke vrste duhovnega vodjo teroristov v Jemnu, Anvarja al Avlakija.