"Sami ne moremo ukrepati kar tako, pač pa bomo počakali na poročilo policije in na podlagi tega opravili razgovor z njimi," je dejala Vitežnik Rajeva in dodala, da za zdaj niti ne vedo, kaj vse se je s fanti v preteklem tednu dogajalo.

Na načelni ravni pa je direktorica slovenjgraškega centra povedala, da v takih primerih že v času iskanja stopijo v stik s starši in jim ponudijo pomoč, a v tem konkretnem primeru so starši pomoč odklonili. Po njenih izkušnjah se mladostniki v takih primerih v glavnem sami vrnejo domov, takih pobegov pa da je v Sloveniji kar nekaj letno, le da niso tako odmevni kot ta, v katerem so iskali tri izginule prijatelje.

"Z njimi opravimo razgovore, da ugotovimo, kaj je bil razlog bega od doma - ali gre res za mladostniško razposajenost in iskanje mej ali pa je za takim begom od doma tudi kaj več. V tem primeru je staršem in otrokom potrebno nuditi pomoč pri reševanju težav," je dejala Boža Vitežnik Raj.

Glede na ugotovitve iz razgovorov s starši in otroci se odločajo tudi za ukrepe. "Če pride do kakšnih kaznivih dejanj, je to stvar policije in tožilstva, ki od nas tudi terja poročilo o posamezni družini in mladostniku, nato pa gre vse skupaj na sodišče. Za konkretne ukrepe je pristojno slednje, ki lahko izreče opomin, odredi nadzorstvo organa socialnega skrbstva, v najhujšem primeru pa je mogoča oddaja v vzgojni zavod," je ukrepe v okviru zakonodaje povzela direktorica slovenjegraškega CSD.

V manj problematičnih zadevah se mladostnika lahko že pred obravnavo sodišča vključi v trening socialnih veščin ali pa se mu, v primerih morebitne storjene materialne škode, odredi oprava nadomestne kazni ali družbeno koristnega dela in podobno.