21.aprila so Chonga zvezni agenti enote za narkotike aretirali in zaslišali. Dejali so mu, da bo lahko šel domov in da proti njemu ne bodo vložili nikakršne ovadbe.

Nato pa so ga zaprli v celico brez oken, veliko 1,6x2,3 metra. "Pustili so me tam in se niso vrnili. Ignorirali so vse moje klice na pomoč. Še vedno ne vem, kaj se je pravzaprav zgodilo. Ne vem, kako so lahko pozabili name," je za AP povedal Chong.

Resnično nihče ne ve pojasniti, kako da so študenta pozabili v celici, še posebej ker je Chong novinarjem zatrdil, da je od časa do časa slišal glasove agentov in drugih ljudi v sosednjih celicah. Dejal je da je vpil in ropotal, kolikor glasno je mogel, vendar njegovih klicev ni nihče slišal ali pa so jih ignorirali.

Pil lasten urin

"Pil sem lasten urin. Moral sem to storiti, da sem preživel," razlaga Chong, ki je tretjega dne pričel halucinirati, v nekem trenutku pa je pogoltnil beli prah, za katerega so agenti dejali, da je slučajno ostal v celici, pozneje pa se je izkazalo, da gre za metamfetamin.

V napadu obupa je študent ugriznil stekla lastnih očal in pogoltnil nekaj črepinj. S črepinjami si je na zapestje vrezal tudi sporočilo "Oprosti, mama". Ko so ga 25. aprila našli, so ga zaradi krčev, dehidracije in predrtega pljučnega krila (rezultat njegovega zaužitja črepinj) odpeljali v bolnišnico.

Enota za narkotike še ni ponudila nobene razlage za skorajda usoden incident. Nek uradnik je za NBC dejal, da je bil Chong zaprt štiri dni in ne pet, da pa bodo "temeljito preiskali ta dogodek". Ko je študent zapustil bolnišnico, je medijem povedal, kaj se mu je zgodilo, najavil pa je tudi, da bo vložil tožbo.

Chonga so sicer skupaj z osmimi drugimi osebami aretirali med racijo na neki študentski zabavi. Na zabavi so našli 18 tisoč tablet ekstazija, nekaj marihuane, halucinogene gobe, pa tudi strelno orožje.