Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal prvi mož mariborskih kriminalistov Robert Munda, je združbo iz Maribora vodil državljan Kosova, njeni člani pa so bili s Kosova, Srbije, Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Nemčije.

Omenjena združba je v času preiskave nezakonito spravila v EU najmanj 94 ljudi in se tako okoristila z najmanj 376.000 evri. Za pot naj bi jim posamezen državljan Turčije plačal najmanj 4000 evrov.

Kriminalisti so ob tem ugotovili, da so se nekateri od osumljencev ukvarjali tudi z nezakonito proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami. Skupno štirim osumljencem so zasegli skupaj skoraj 27 kilogramov konoplje in 103 sadike te prepovedane rastline.

Preiskava je potekala tudi na območju občine Mirna, kjer so prejšnji teden odkrili velik prirejen prostor za gojenje konoplje. Ta se je nahajal v hiši mirnske podžupanje Barice Kraljevski, s tem da je Munda danes potrdil, da "ta gospa ne spada v krog osumljencev".

Zaključna akcija, ki so jo izvedli slovenski in hrvaški varnostni organi, je potekala 16. aprila. Opravili so 14 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil pri trinajstih osumljencih. Zasegli so osem vozil, komunikacijske naprave, računalnike in del nezakonito pridobljenega denarja. Pri dveh osumljencih so našli tudi več kosov orožja in streliva. Dan po akciji so k preiskovalnemu sodniku v Mariboru privedli osem osumljencev, ki so sedaj v priporu.

Pri mariborskem okrožnem tožilstvu so bile zoper 19 oseb vložene kazenske ovadbe za skupno 31 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, zoper štiri osebe pa zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z drogami.

Mariborskim kriminalistom so v preiskavi pomagali kolegi z drugih delov Slovenije ter Hrvaške, Avstrije in Italije. V omenjenih državah naj bi bilo v priporu zaenkrat pet vpletenih oseb.