Kot je bilo zapisano v obtožnici, so podjetja v zameno za financiranje volilne kampanje Kanerve in njegove rojstnodnevne zabave pričakovala pomoč pri odločitvah pristojnih oblasti glede zazidalnih načrtov. Podjetja so namreč nameravala zgraditi nova trgovska središča, za kar so potrebovala ustrezna zemljišča, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poslovneži so bili zaradi tega danes obsojeni na pogojne zaporne kazni oz. do šest let zaporne kazni. Dva poslovneža sta bila obsojena tudi zaradi goljufij pri knjigovodstvu in stečajnem postopku njunega podjetja.

Kanerva je že napovedal, da bo obsodbo izpodbijal. "Obsodba je napačna, ker nisem zagrešil nobenega kaznivega dejanja," je dejal poslanec.

Kanerva je sicer položaj zunanjega ministra izgubil leta 2008, in to le leto dni po imenovanju, ker je s službenega telefona erotični plesalki pošiljal sporočila.

Sedeža v parlamentu pa Kanerva še ni izgubil. Njegova izključitev iz poslanskih vrst bo namreč mogoča šele, ko oz. če bo sodba pravnomočna.