Ameriški geološki inštitut je sprva magnitudo potresa ocenil na 6,5, vendar so jo kasneje zvišali na 6,7, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Žarišče potresa je bilo okoli 42 kilometrov severovzhodno od pristaniškega mesta Valparaiso, kjer o večji škodi, razen posameznih poškodb na fasadah, ne poročajo. Hipocenter potresa je bil 36 kilometrov pod zemeljsko površino.

Tresenje tal, zaradi katerega je ponekod prišlo do izpada električne energije in prekinitve telefonskih povezav, so občutili tudi v čilski prestolnici Santiago de Chile, kjer je več sto ljudi v paniki zbežalo na ulice.

V Velaparaisu in Santiagu de Chile so potres čutili skoraj minuto, mnogi pa so v paniki pobegnili iz stolpnic.

Čile je 27. februarja 2010 prizadel silovit potres z magnitudo 8,8, ki je povzročil uničujoč cunami. Umrlo je več kot 500 ljudi, nastala pa je tudi gmotna škoda, ki so jo ocenili na več milijonov ameriških dolarjev.

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta so bila tla nemirna tudi na severovzhodu Papue Nove Gvineje, ki ga je stresel potres z magnitudo 7. Oblasti opozorila pred cunamijem zaenkrat niso razglasile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.