V celotni postopek sem šel zato, da bi zaščitil svojo hčerko, je na današnji novinarski konferenci na slovenjgraškem letališču dejal oče koroške deklice Boštjan Kaker, ki je bil po 10. mesecih izpuščen iz pripora. Razkril je ozadje sodelovanja z Natalijo Markač in Maticem Muncem, ki sta, kot pravi, proti njegovi volji leto dni skrivala otroka.

Grožnje in izsiljevanje

Kaker, ki je zdaj srečen, da se je hčerka vrnila in da je na varnem, je povedal, da je marca lani, kmalu po izvršbi, v kateri policisti deklice niso našli, dovolil, da Markačeva hčerko za kratek čas odpelje. Kmalu je ugotovil, da zadeve ne gredo v pravo smer in izgubil zaupanje v Svetovalnico Akcija! in njene sodelavce, vendar pa je bil ob oporekanju deležen groženj in izsiljevanj.

Grožnje, da je v postopek vpletenih veliko vplivnih ljudi, da ga bodo mediji "zdrobili", in izsiljevanja, pa tudi žalitve, da je slab oče in da noče zaščititi svojega otroka, so se nadaljevale tudi takrat, ko je bil že v priporu. Takrat je bil, kot je dejal, tudi nadzorovan in si ni ničesar upal povedati svojcem, komuniciral je samo s svojo partnerko. Muncu in Markačevi je samo enkrat podpisal pooblastilo, da njegov primer enkrat predstavita javnosti, za kasnejše izjave pa ju ni pooblastil.

Psihično na tleh

"Vodila sta celotne postopke," je dejal Kaker in priznal, da je bil psihično povsem na tleh, vedel pa je, da dogajanje za hčerko ni dobro. Prav tako so "oni", kot pravi, grozili njegovim odvetnikom, zato je več odvetnikov zamenjal, tako da ga zadnja dva meseca zastopa odvetnik Boštjan Verstovšek. Slednji je na današnji novinarski konferenci dejal, da je pri tem primeru doživel "šok svoje 15-letne kariere", ko je spoznal razliko, kako so mu primer sprva predstavili in kaj se je v resnici dogajalo.

Za dogajanje mu je Kaker povedal pred razglasitvijo sodbe 15. marca letos, ko je bil Kaker na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu obsojen na tri leta in pol zapora zaradi odvzema in zanemarjanja hčerke. Sodba še ni spisana in še ni pravnomočna, sodnica jo bo po Verstovškovih besedah morala spisati glede na okoliščine ob izreku sodbe. Zatem so se okoliščine spremenile, zato se bodo na sodbo pritožili in upajo na znižanje kazni na največ za čas, kolikor je traja dosedanji pripor.

Denar na roko

Po Verstovškovih besedah je namreč potrebno vedeti, da brez Kakerjeve pomoči in sodelovanja s policijo deklice ne bi tako hitro našli. Zdaj si bodo, tako Verstovšek, prizadevali vzpostaviti urejen odnos z dekličino mamo, pri kateri je od danes deklica, ki je bila sicer v njeno varstvo in skrb pravnomočno dodeljena oktobra 2010. Poleg Kakerja je bila v informacijski izolaciji tudi Kakerjeva mama, ki je bila ves čas, odkar je deklica od marca lani pogrešana, z njo. Kaker pravi, da ves ta čas ni vedel, kje je njegova mama, prav tako ni vedel, kje je hčerka.

Da je z njo vse v redu in da je živa in zdrava, pa se je lahko prepričal le ob fotografijah hčerke, ki mu jih je na elektronski naslov posredovala Markačeva. Slednja je od Kakerja, kot je danes ponovil, dobila precej denarja "na roko", koliko točno ji je plačal, pa ni povedal. Kaj je bil motiv delovanja Markačeve, ki se mu je predstavila kot "odlična poznavalka prava" in različnih konvencij in ki mu jo je kot sodelavko priporočil Munc, na katerega se je najprej obrnil, Kaker in Verstovšek ne vesta. Muncu pa Kaker ni plačeval, razen 20 evrov za prvo svetovanje, je povedal Kaker.

Kot kriminalna združba

Po informacijah, ki so jih predstavili na tiskovni konferenci PU Celje, so osumljenci skrivanje male Klare organizirali vse od marca lani, delovali pa so kot prava kriminalna združba. Skrivanje je potekalo na več lokacijah, v Sloveniji in v tujini, poleg Munca, njegove žene Jerneje Munc in Markačeve, je bilo vpletenih še več oseb, koliko, zaradi interesa preiskave niso želeli izdati. Združba je deklico zadnje mesece skrivala proti željam njenega očeta Boštjana Kakerja.

Med seboj so komunicirali preko točno določenih oseb in s pomočjo točno določenih telefonov in računalnikov s samo njim poznanimi gesli. Babica, pri kateri je deklica živela skoraj eno leto, je bila odrezana od sveta, brez televizije ter telefona, ni vedela, da poteka tako obsežno iskanje male Klare in da je njen sin, dekličin oče, v priporu. Policisti so veliko kritiko namenili tudi nekaterim medijem, ki so ves čas poročali izrazito enostransko in namenjali veliko preveč pozornosti zgolj eni strani.

Klara že pri mami

Direktorica Centra za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem Sonja Tiršek je potrdila, da je leto dni pogrešana petletna deklica že pri mami Aleksandri Tuksar. Pri predaji deklice mami je sodelovala ena strokovna delavka CSD Ravne na Koroškem, ki je po besedah Tirškove povedala, da je bila deklica mame vesela. CSC Ravne na Koroškem bo tudi v prihodnje v stalnem stiku z mamo, je dejala Tirškova in dodala, da bodo nudili kakršnokoli pomoč, če jo bosta mama in deklica potrebovali.

Primeri v družinskih sporih, da eden od staršev umakne otroka, so sicer po izkušnjah CSD Ravne izjemno redki. Na CSD Ravne so imeli en podoben primer, ko je oče otroka odpeljal v drugo državo, a ga je nato na prigovarjanje sodišča pripeljal nazaj, je povedala Tirškova. Na splošno pa je dejala, da izkušnje CSD kažejo, da so otroci izjemno prilagodljivi, da sprejmejo vsako okolje in ljudi, ki jih imajo radi. "Največkrat ni težav, ko se vrnejo tja, kamor spadajo," je dejala Tirškova.

Sodišče odpravilo pripore

Ker so deklico našli, so priporni razlogi za tri pridržane odpravljeni in tako je okrožno sodišče v Slovenj Gradcu danes že izdalo sklepe o odpravi pripora tako za očeta koroške deklice Kakerja, kot za Munca in Markačevo. Odpravo pripora za vse tri so potrdili njihovi zagovorniki. Kakerjev odvetnik Verstovšek je povedal, da je Kaker že na prostosti in da se bo kmalu srečal z njim.

Odvetnica Markačeve Maksimiljana Kincl Mlakar je povedala, da je sklep o odpravi pripora prejela danes zjutraj ob 8.15. Prav tako je sklep sodišča zjutraj prejel Munčev odvetnik Luka Podjed. Celjski kriminalisti so sicer v torek odvzeli prostost tudi Munčevi ženi Jerneji Munc, ki bi morala biti danes po napovedih policije zaslišana pred preiskovalnim sodnikom v Slovenj Gradcu. Ali se bo po spremembi okoliščin to tudi zgodilo, za zdaj ni zagotovo.

Kaj se je v dobrih dveh letih dogajalo s "koroško deklico"