Tožilstvo ga bremeni dekličine smrti, ki naj bi jo bil zakrivil zaradi napačno postavljene diagnoze. Če zaradi takega zdravljenja kdo umre, je zagrožena kazen do treh let oziroma od enega do osmih let zapora. Kot piše Delo, se je Nakičenović na sodišču branil, da je storil strokovno napako, da pa njegovo zdravljenje ni bilo malomarno. V zagovoru je povedal, da ima težave s sluhom in bi moral ves čas uporabljati dvostranski slušni aparat, vendar tega pri svojem delu ni mogel početi. Zdravnik pediater trdi, da slovenščina ni njegov materni jezik in je ne razume najbolje.

Podvojeno črevesje in zapleti

V obtožnici piše, da se je deklica rodila s prirojeno napako, imela je podvojeno črevesje. Pri treh letih so jo operirali in vse je bilo videti v redu. Starša pa sta na usodni dan opazila, da je z njo nekaj hudo narobe. Zaradi skrbi, da so težave morda povezane z operacijo, je mama zgodaj popoldne poklicala v Zdravstveni dom Vrhnika, kjer so ji povedali, da gre morda za virozo in naj stanje hčere skrbno spremljajo. Ko pa se je stanje pozno popoldne poslabšalo, so deklico odpeljali v zdravstveni dom, kjer jo je sprejel Nakićenović in diagnosticiral trebušno virozo.

Kot piše Delo, je Katarinin oče na sodišču pojasnil, da so Nakićenovića že takrat obvestili, da je imela hči kmalu po rojstvu operacijo črevesja. Zdravnik pediater jih je napotil domov z navodilom, naj se vrnejo, če se bo stanje še poslabšalo. Pozno zvečer se je to res zgodilo in starša sta se z deklico znova napotila v zdravstveni dom. Zdravnik je poklical urgenco v Ljubljani in naročil prevoz z reševalnim vozilom, vendar prepozno. Katarini, ki so jo oživljali uro in pol, pa ni bilo pomoči, saj ji je odpovedalo srce.

Netipični znaki in manjko literature

Obtoženi zdravnik pediater je na sodišču povedal, da je bila mama šestmesečne Katarine ob prvem obisku razumljivo močno razburjena. Nakičenović trdi, da je govorila hitro in nepovezano, sam pa je bil prepričan, da je v celoti in pravilno razumel, kaj mu sporoča, kasneje pa se je izkazalo, da ni bilo tako. Kot piše časnik je obtoženi tudi pojasnil, da je napačno razumel tudi to, da je imela deklica operacijo zunanje ciste, čeprav je šlo za akutni abdomen.

Dodal je še, tako Delo, da je šele po obdukciji, ki jo je zahteval sam, ugotovil, za kaj je šlo, in se o tej bolezni, ki jo pogosto spremljajo zelo netipični znaki, naknadno podrobno poučil v tuji strokovni literaturi. Vrhniški zdravnik je opozoril, da ko je na začetku 80. let končeval študij v Beogradu, take literature še ni bilo na voljo. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem prič.