"Identifikacija žrtev poteka, a za to je potreben čas," je po današnji izredni seji vlade dejal belgijski premier Elio Di Rupo, ki je sicer najprej napovedal, da bodo prve posmrtne ostanke žrtev v Belgijo prepeljali že drevi. V nesreči je bilo ranjenih še 24 otrok, od tega nekaj huje. Štirje otroci bodo ostali na zdravljenju v Švici, saj njihovo stanje ni takšno, da bi omogočalo prevoz, medtem ko se bodo ostali domov vrnili z letali oziroma avtomobili.

Drevi se bodo domov s posebnim vojaškim letalom vrnili tudi starši ponesrečenih otrok, ki so v Švico pripotovali v sredo, danes pa so nekateri med njimi obiskali predor, v katerem se je zgodila nesreča in ki je za promet še vedno zaprt. Belgijska vlada je danes še sklenila, da se bodo v petek ob 11. uri po vsej Belgiji žrtev spomnili z minuto molka, zastave na vseh javnih zgradbah pa bodo izobešene na pol droga.

Ob tragični nesreči otrok, ki so se vračali s smučanja v Švici, so sožalje izrekli številni evropski državniki. Že v sredo sta sožalje izrekla tudi slovenski predsednik Danilo Türk in premier Janez Janša, sožalno pismo belgijskemu zunanjemu ministru Didierju Reyndersu pa je poslal tudi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Je šlo za tehnično napako?

Kot je v sredo povedal švicarski državni tožilec Olivier Elsig, preiskujejo tri možne vzroke torkove nesreče. Možni vzroki nesreče so po njegovih besedah tehnična napaka na vozilu, zdravstvene težave voznika ali človeška napaka. Prve ugotovitve so pokazale, da se nesreča ni zgodila zaradi prevelike hitrosti, otroci pa so imeli pripete varnostne pasove, vendar je bil sunek ob trčenju v betonsko steno predora tako velik, da je nekatere otroke vrglo iz avtobusa.

Švicarski in belgijski časniki pa danes poročata, da je želel voznik avtobusa pred tragično nesrečo predvajati DVD. Kot še navaja belgijski dnevnik Het Nieuws, bi tako lahko trenutek nezbranosti privedel do tega, da je voznik izgubil nadzor nad vozilom. O podobnih ugibanjih je pisal tudi švicarski dnevnik Aargauer Zeitung. Tiskovni predstavnik švicarske policije je o tem povedal, da je za kaj takega prvič slišal. Po njegovih besedah gre za čista ugibanja.

Identifikacija trupel in preiskave

Starši in sorodniki žrtev so v švicarsko mrtvašnico prispeli danes dopoldne. "Družine so tu, da bi identificirale trupla in dale informacije, ki bi pomagale pri uradni identifikaciji tistih, katerih identitete ne moremo ugotoviti vizualno," je dejal tiskovni predstavnik policije. Posmrtne ostanke voznika bodo obdržali v Švici, saj morajo "izvesti medicinske preiskave", da preverijo, ali je morda trpel zaradi zdravstvenih težav, ki bi lahko bile vzrok za nesrečo.

"Ne moremo veliko narediti v enem dnevu," je še poudaril policijski tiskovni predstavnik in dodal, da so že identificirali vseh 24 poškodovanih. Po sredinih navedbah zdravstvenih oblasti so trije poškodovani otroci v "resnem stanju", in da jih zdravijo v univerzitetni bolnišnici v Lozani. Po nesreči so zaprli predor v bližini kraja Sierre južno od Berna, kjer se je zgodila nesreča, saj izvajajo preiskave.