Na policiji ugotavljajo, da je še vedno veliko ljudi pripravljenih tvegati svoje življenje, ker vozijo nepripeti. S tem ogrožajo lastno varnost in najpogosteje tudi varnost svojih najbližjih, so zapisali na PU Nova Gorica in dodali, da je globa zaradi neuporabe varnostnega pasu med vožnjo po zakonu o pravilih cestnega prometa 120 evrov.

Najmanj varnostne pasove uporabljajo v mestnih središčih, saj ljudje pogosto zmotno mislijo, da varnostni pas pri nižjih hitrostih ni pomemben. Policisti pri tem opozarjajo, da lahko odrasel človek z močjo rok in nog zadrži težo telesa le do hitrosti 7 kilometrov na uro. Pri trku vozila, ki vozi 50 kilometrov na uro, na človekovo telo deluje enaka sila, kot če bi padel 10 metrov globoko, pri večji hitrosti pa ta sila hitro narašča.

S policije so sporočili tudi, da mednarodne izkušnje kažejo, da v primeru prometnih nesreč uporaba varnostnih pasov število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih oseb zmanjša za 40 odstotkov.

V času nadzora bodo policisti pogosteje preverjali tudi, če vozniki med vožnjo uporabljajo naprave ali opremo, ki zmanjšujejo njihovo slušno zaznavanje ali vplivajo na zmožnost obvladovanja vozila.