Šukalo je več kot peturno uvodno obravnavo pretekli četrtek, na kateri je tožilka Bojana Podgorelec prebrala obtožnico, trije od obtoženih - Kosta Turner, Ivan Vinko in Vasja Turner, pa so podali svoje zagovore, večinoma preživel na hodniku pred sodno dvorano. Ob njem bo svoj zagovor danes povedal še peti obtoženi Zvonko Hajšek, vsi z izjemo Šukala pa so v priporu že od 20. aprila lani. Šesti od obtožene skupine Saša Simić, sicer nekdanji srbski nogometaš, je nedosegljiv, zato ga je sodišče za zdaj izločilo iz postopka.

Na prvi obravnavi se je edini razgovoril mlajši Turner, sicer nečak Vasje Turnerja, ki je v zvezi s Šukalom povedal, da je z njim kontaktiral večinoma preko SMS sporočil, včasih tudi nekajkrat dnevno, ne ve pa, ali bi preko njega stavil še kdo drug. Kot je še dejal, je bil nogometaš v stavnici večinoma v minusu, nekajkrat tudi do 60.000 evrov. A podobne minuse naj bi včasih imeli tudi nekateri drugi stalni igralci stav.

Mariborsko okrožno tožilstvo vsem obtoženim očita protizakonito organiziranje denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo ter sodelovanje v hudodelski združbi. Peterica naj bi od novembra 2008 pa vse do lanskega prijetja skupaj z za zdaj še neznanimi avstrijskimi sodelavci iz Srbije organizirala nelegalne športne stave za posamezne športne prireditve, predvsem za nogometne tekme. V tem času naj bi skupina sprejela za kar 43 milijonov evrov stav in pri tem samo s provizijami zaslužila okoli milijon evrov.

Glavni organizator stavnic naj bi bil po mnenju tožilstva mariborski podjetnik Kosta Turner, ki naj bi skupaj z Vinkom sprejemal stave, izplačeval dobičke in terjal plačilo obveznosti. Pri tem sta jima pomagala tudi Vasja Turner in Hajšek, pomembno vlogo pa naj bi po mnenju tožilstva imel tudi Šukalo, ki naj bi sprejemal stave v Nemčiji. Na ta način naj bi v Turnerjeve nelegalne stavnice zase in druge vložil kar 5,5 milijona evrov. Med vplačevalci stav naj bi se znašlo še nekaj drugih znanih nogometnih imen.