Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije pri koprski policijski upravi Dean Jurič, so med 24. in 27. februarjem odkrili kar tri prirejene prostore za gojenje konoplje. Za primerjavo so v celem lanskem letu odkrili šest takšnih prostorov.

V enem od omenjenih primerov so prostor za gojenje prepovedane droge odkrili, potem ko so v hiši našli moškega, ki se je huje samopoškodoval, očitno pod vplivom zaužitja kemičnih spojin.

Med hišno preiskavo so 38-letniku iz okolice Kopra namreč zasegli šest vrečk praškaste snovi, iz napisov na vrečkah pa naj bi se v njih nahajale kemične spojine, ki predstavljajo t.i. dizajnerske droge.

Mina Paš iz nevladne organizacije Drogart pri tem opozarja, da je glavna težava pri tovrstnih drogah ta, da gre za popolnoma neraziskane snovi, o katerih ni znano, kako učinkujejo niti kakšne posledice imajo.

Med razloge za razširjenost dizajnerskih drog je Paševa navedla njihovo prodajo prek interneta in dejstvo, da naj bi bile čistejše od preostalih drog na "trgu". Pri tem pa opozarja, da tudi v tem primeru uporabniki niso varni, saj se utegne zgoditi, da so v embalaža v resnici druge snovi.

Težavo predstavlja tudi dejstvo, da so to večinoma legalne substance, čeprav uradno niso namenjene uporabi s strani človeka, kar zbuja lažni občutek, da gre za nenevarne snovi.

Ob tem se postavlja vprašanje prepovedi teh substanc, s čimer pa, tako Paševa, ne rešimo ničesar: "Dejstvo je, da takoj ko prepoveš eno, se jih pojavi pet novih, ki so še bolj neraziskane."

V Drogartu se zato usmerjajo predvsem v to, da uporabnike informirajo o tveganjih, povezanih z uporabo teh drog, ter jih poskušajo spodbuditi vsaj k manj tvegani uporabi.

Paševa je ob tem ugotavljala še, da se je uporaba dizajnerskih drog razmahnila zlasti v zadnjih treh letih, delno tudi kot posledica pomanjkanja ecstasyja. Kot je še opozorila, pa droge niso več zgolj stvar mladih, ampak so razširjene tudi med populacijo mlajših odraslih.

Jurič pa na podlagi policijskih zasegov ugotavlja, da med prepovedanimi drogami še zmeraj prednjači konoplja, vendar je v porastu tudi kokain.