Mati in sin, Zora (54) in Nenad (32) Vasić sta del večje skupine dobro organiziranih prevarantov, ki so cela tri leta več kot 100 osebam s cele Hrvaške nudili ugodne kredite. Proti njim potekata dva sodna postopka, saj so delovali v dveh skupinah, ki sta si skupno "opomogli“ za tri milijone kun (okoli 390 tisoč evrov).

Strokovnjak prevar

Voda šestčlanske kriminalne skupine je na Hrvaškem dobro poznani prevarant Zdravko Folnegović (54), ki ga hrvaški sodni organi iščejo že leta, skriva pa se v Švici. V odsotnosti so ga že obsodili na nekaj let zapora, kar pa Folnegovića ni oviralo pri organizaciji nove kriminalne združbe in vnovičnem opravljanju nezakonitih poslov.

Na Hrvaškem se je o Folnegoviću veliko pisalo že pred časom, ko je prevaral svojega tasta Ivića Pašalića, gradbenega podjetnika Ivana Pleseca in bivšega lastnika Dinersa Žarka Kraljevića. Plesecu je leta 2002 obljubil, da mu bo on proviziji 100 tisoč evrov uredil ugoden kredit v tujini, kar pa na koncu nikoli ni bilo realizirano.

Kraljeviču je konec devetdesetih let obljubil izredno ugoden ameriški kredit, pri katerem bi Folnegović dobil provizijo v višini dveh milijonov dolarjev. Kraljević se je sicer zavaroval tako, da naj bi bil račun za provizijo plačan šele ob pridobitvi plačanega kredita, kar se seveda ni zgodilo nikoli, a Folnegović je v Švici vseeno nekako uspel unovčiti del računa.

Pred desetimi leti je prevaral podjetnika Damira Anića, ki ga je oškodoval za 35 tisoč švicarskih frankov, s katerimi naj bi mu v Švici kupil novega Mercedesa. A podjetnik avtomobila ni nikoli videl, kot tudi zajetnega kupčka denarja ne več.

Svojo aktivnost je Folnegović širil tudi čez meje, v Slovenijo, kjer je tukajšnjim podjetnikom prav tako obljubljal ugodne kredite. Ko je dobil polog, so se za njim izgubile vse sledi.

Po pričanjih naj bi svojo kriminalno kariero začel že v zgodnjih 80. letih v Nemčiji, kjer naj bi bil obsojen celo sodelovanja pri umoru neke starejše gospe, zaradi česar naj bi nekaj let preživel tudi v zaporu.

Neomejen izvor denarja

Folnegovićev model delovanja je že nekaj let enak – predstavlja se kot uspešni poslovnež, ki posreduje pri najemanju ugodnih tujih kreditov. V svojo izmišljeno zgodbo je leta 2009 vključil še Zoro Vasić. Njena naloga je bila, da je na Hrvaškem iskala žrtve. Tiste, ki si nujno potrebovala hiter kredit, ostalo je uredil izkušeni prevarantski mojster.

Zora je zainteresiranim pojasnjevala, da v Švici obstaja poslovnež, ki zastopa podjetje AXXA-LA Group iz Dubaja, ki posreduje pri pridobivanju kreditov. V obetajoči posel je Zora nekoliko kasneje vpeljala še svojega sina, s katerim sta v naslednjih letih prepričala kar nekaj ljudi, ki so se nadejali rešitve situacije z zakupom kredita. Informacije o možnostih najema ugodnega tujega posojila pa so se hitro širile od ust do ust, s priporočili seveda.

Sestanki z zainteresiranimi so potekali v Švici, kamor sta mati in sin s kombijem pripeljala morebitne stranke. Švicarski scenarij je bil premišljen. Folnegović je na sestanek prišel pričakovano poslovno: v obleki in z aktovko, predstavljal pa se je kot Valentin Mayer. V züriškem hotelu je imel predstavitve, na katerih je govoril o dubajskem podjetju, ki ima neomejen izvor denarja, posoja pa ga banki ING. Kredit, katerega pogoji so bili izredno ugodni, pa naj bi stranke pridobile s položitvijo pologa, jih je prepričal Mayer. Denar naj bi tako dobili po enem mesecu, a tega seveda niso nikoli videli.