Več predelov zvezne države Novi Južni Wales se že več dni sooča s poplavami, zaradi katerih je umrl 43-letnik, ko je poskušal s prijateljema prečkati narasel potok okoli 200 kilometrov jugozahodno od Sydneyja. Drugi se je rešil tako, da se je oprijel drevesa, tretjega pa so našli še živega nižje ob strugi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah tamkajšnjih oblasti so ljudi ponoči pozvali, naj zapustijo domove, saj je v južnih in jugovzhodnih delih države padal močan dež. Na območju regije Riverine so evakuirali več sto gospodinjstev. Evakuirali so tudi okoli 2000 prebivalcev regije Hawkesbury-Nepean severozahodno od Sydneyja. Slednji se sedaj sicer že lahko vrnejo domov.

Zaradi močnega deževja in poplav so zaprli številne ceste po državi, reševalci pa so morali zaradi nezgod 29-krat posredovati. Vremenoslovci sicer za ponedeljek napovedujejo izboljšanje in sončno vreme.

O močnem deževju so poročali tudi iz zvezne države Victoria, kjer so v nekaterih mestih zabeležili rekordne količine padavin. V mestu Numerkah na severu te države so morali evakuirati bolnišnico in oskrbovalno središče.

Hudo deževje, ki je presenetilo te dele Avstralije po desetih sušnih letih, je tako prvič po 14 letih napolnilo tudi tamkajšnje rezervoarje.