35-letnik je osumljen 16 kaznivih dejanj velikih tatvin ter več drugih kaznivih dejanj, njegova partnerka pa je osumljena storitve treh kaznivih dejanj velikih tatvin. Osumljena sta večino vlomov v stanovanjske hiše izvršila lani, so danes sporočili s PU Celje. Pri preiskavi vlomov so celjski kriminalisti sodelovali z ljubljanskimi policisti in kriminalisti. Skupaj so pri osumljenih opravili več hišnih preiskav in zasegli večji del ukradene zlatnine in drugih predmetov ter več kosov strelnega orožja, pri čemer izvor vseh še ni znan. Državljan BiH je po navedbah policije med drugim konec leta 2010 vlomil v stanovanjsko hišo v Celju in lastnici povzročil za dobrih 25.000 evrov škode, z njeno bančno kartico pa je nato na različnih bankomatih na območju Zasavja in Ljubljane dvignil še 1550 evrov.

Maja lani sta osumljena vlomila v stanovanjsko hišo na območju Radeč in ukradla zlatnino, denar in pištolo znamke beretta ter lastniku povzročila za dobrih 2000 evrov škode. Najaktivnejša pa sta bila lani poleti, ko sta med drugim vlomila v stanovanjsko hišo na območju Slovenskih Konjic in ukradla umetniške slike, zlatnino, ročne ure in rezervne ključe avtomobila, vse skupaj v vrednosti okoli 70.000 evrov. Tudi pri več drugih vlomih sta lastnikom povzročila visoko ocenjeno škodo. Skupaj z za zdaj še neznanimi drugimi osebami sta lani vlomila tudi v trgovino v Vitanju. Tam pa so vlomilci neuspešno skušali odpreti kovinsko blagajno v bančnem avtomatu, kjer so bile kasete z gotovino.

Ovadbi dveh tujcev

Ljubljanski kriminalisti pa so februarja podali kazensko ovadbo zoper 21-letnega državljana Albanije in 36-letnega državljana Kosova. Prvi je osumljen vloma v trgovski center, s čimer je povzročil za približno 23.000 evrov gmotne škode, drugi pa vloma v trgovino skupaj s sostorilci - podjetje naj bi oškodovali za približno 14.000 evrov. 21-letni državljan Albanije je osumljen, da je v noči na 22. september lani vlomil v trgovski center na območju Ivančne Gorice. V notranjost centra je prišel skozi odprtino v kovinski strehi, ki jo je naredil. Iz trgovskega centra je odnesel več 100 evrov, z vlomom pa povzročil za približno 23.000 evrov gmotne škode.

Osumljen je tudi tega, da je v noči na 16. september lani vlomil v prostore podjetja v Medvodah. V notranjost podjetja je prišel skozi strešno okno. Odnesel je več prehrambenih izdelkov, povzročil pa več kot 1000 evrov gmotne škode. 36-letnik s Kosova pa je osumljen, da je skupaj z za zdaj še neznanimi storilci v noči na 14. oktober lani vlomil v trgovino v Srednjih Gameljnah. Iz trgovine so odnesli gotovino in izdelke, podjetje pa oškodovali za približno 14.000 evrov. Osumljen je tudi tega, da je v noči na 12. oktober lani vlomil v poslovne prostore v Zgornjih Pirničah. Skušal je vlomiti v bančni avtomat, s tem pa povzročil za več kot 1000 evrov škode, so še zapisali na PU Ljubljana. Osumljena nimata urejenega statusa v Sloveniji.

Prijeli "verižna" vlomilca

Mariborski policisti so v torek pridržali dva moška, ki naj bi ta dan vlomila v več avtomobilov. Ob poznejših hišnih preiskavah, ki so ju opravili na domovih 32 in 29 let starih osumljencev, pa so policisti naleteli še na več ukradenih predmetov. Pri mlajšem so odkrili celo tovorno vozilo, ki je bilo decembra ukradeno v Avstriji. Kot so sporočili iz Policijske uprave Maribor, so v sredo po več prijavah vlomov v avtomobile izsledili omenjena moška. Že okoli 5.30 zjutraj naj bi v Rogozi z osebnega avtomobila odtujila kovinska platišča in pnevmatike, nato pa iz drugega odklenjenega osebnega avtomobila še navigacijsko napravo in druge predmete. Pri tem ju je zalotil oškodovanec, zato sta s kraja pobegnila. Še istega dne, okoli sedme zjutraj, sta v Miklavžu na Dravskem polju znova vlomila v osebni avtomobil in iz notranjosti odnesla cigarete.

Pri tem se je vklopila alarmna naprava, zato sta s kraja pobegnila. O vklopu alarmne naprave je neznani očividec obvestil policijo, policisti pa so oba izsledili v neposredni bližini ter jima zasegli odtujene predmete. To pa ni bil njun edini tatinski pohod, saj so policisti naslednji dan v hišnih preiskavah pri mlajšem našli tovorni avtomobil, ki je bil decembra lani odtujen v Avstriji, za nameček pa tudi motorno kolo, ki je bilo dva dni prej ukradeno v Počehovi. Med hišno preiskavo so našli in zasegli še več različnih predmetov, predvsem električno ročno orodje in druge naprave. Zaradi suma storitve več kaznivih dejanj tatvin in velikih tatvin so v četrtek 32-letnega moškega s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor, 29-letnik pa je ostal na prostosti, saj zanj niso obstajali priporni razlogi.