Tožilstvo je zahtevalo več kot 62 let zapora za skupino napadalcev v prvem množičnem sojenju za napade na policiste na Hrvaškem. Bremenili so jih, da so z opekami, kamenjem, steklenicami, deskami in pirotehničnimi sredstvi napadli policiste, potem ko so se ločili od protesta hrvaških veteranov 26. februarja lani.

Pred spopadom je na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića približno deset tisoč veteranov mirno izražalo nezadovoljstvo zaradi politike hrvaške vlade do vojnih veteranov in domovinske vojne ter splošnega gospodarsko-socialnega stanja.

Po koncu mirnih protestov je nekaj sto, večinoma mlajših oseb skušalo priti do sedeža vlade na Trgu svetega Marka, na katerem so prepovedana javna zborovanja. Ob tem so poskusili prebiti policijsko blokado ter so na policijo metali vse, kar jim je prišlo pod roke. Med spopadom so tudi razbijali okna in cvetlična korita.

Policisti so trdili, da so med napadalci prepoznali pripadnike navijaške skupine Bad Blue Boys. V spopadu s posebnimi enotami policije, ki je uporabljala gumijevke in solzivec, je bilo lažje ranjenih 30 policistov in 18 protestnikov. Napadalci so poškodovali tudi dve policijski vozili. Policija je po spopadih prijela 58 napadalcev, večina pa se je branila, da so se znašli na napačnem kraju ob napačnem času.

Tožilstvo je aprila lani zaradi napadov na policiste obtožilo 34 napadalcev. Sodišče je tri osebe oprostilo obtožb, za 27 tistih, ki do obtožnice niso bili obsojeni, je določilo pogojne zaporne kazni, četverico, ki so že imeli pravnomočne obsodbe, pa so poslali v zapor. Dvojica naj bi prestala 13 mesecev, eden 12 mesecev, četrti pa štiri mesece zaradi sodelovanja v napadu skupine na policiste.

Med obrazložitvijo razsodbe je več obsojencev zapustilo sodno dvorano in po odhodu razbijalo z vrati. Obsojenci niso spoštovali niti zahteve sodnika, naj bo mir v sodni dvorani, temveč so njegov govor večkrat prekinili z glasnim nasprotovanjem razsodbam.