Do jutri zjutraj bo rahlo sneženje povsod ponehalo, najkasneje v jugovzhodnih krajih. Jutri bo na Primorskem delno jasno. Drugod bo sprva še pretežno oblačno, čez dan pa se bo oblačnost trgala. Burja bo do večera večinoma ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -7, na Primorskem do okoli -4, najvišje dnevne pa od -5 do -2, na Primorskem do okoli 3 stopinje C.

Po podatkih Arsa je bila ob 10. uri temperatura najnižja na Kredarici, in sicer minus 19, najvišja pa v Portorožu, nič stopinj. V večini krajev pa se je v povprečju gibala okoli minus deset stopinj Celzija. Največ snega je bilo ob 7. uri na Kredarici, in sicer 105 centimetrov, najmanj pa v Ljubljani, dober centimeter. V Črnomlju je 28 centimetrov snega, v Murski Soboti pa 14 centimetrov.

(Foto: AP)

Ponekod je promet upočasnjen

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na Dolenjskem in Štajerskem zaradi snega na cestah ter plužnih skupin promet upočasnjen. Voznikom se priporoča previdna vožnja in upoštevanje prometne signalizacije.

Zaradi prometnih nesreč na Dolenjski avtocesti je zaprt prehitevalni pas pred priključkom Smednik v smeri Novega mesta in oviran promet pred izvozom Višnja Gora v smeri Novega mesta.

Do 21. ure velja prepoved prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7 ton in pol.

Zaradi snega je na hrvaški strani mejnega prehoda Gruškovje prepovedan promet za vsa tovorna vozila, zaprt je prelaz Vršič, uporaba verig je obvezna za vsa vozila na cesti Zali Log - Davča ter čez prelaz Ljubelj in za tovorna vozila čez prelaz Jezersko, za priklopnike in polpriklopnike pa je zaradi snega prepovedan promet na cesti Ajdovščina - Col - Črni vrh - Godovič.

(Foto: Matej Povše)

Zaradi burje je zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, promet je tam preusmerjen na vzporedno regionalno cesto. Zaradi burje prav tako velja omejitev prometa tretje stopnje na regionalni cesti Podnanos - Ajdovščina, kjer je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse, omejitev druge stopnje na hitri cesti Razdrto - Selo in na regionalnih cestah Selo - Nanos in Vipava - Manče, kjer je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ter omejitev prve stopnje na regionalnih cestah Tri hiše - Volčja Draga in Selo - Ajševica, kjer je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Spremenljive vremenske razmere (sneg, veter) ovirajo promet tudi na Hrvaškem in v Italiji.

Po podatkih italijanskih upravljalcev cest bo do 16. ure zaradi del zaprta cesta R 17 Villesse-Gorica, in sicer med križiščem Villesse in krožiščem Sant'Andrea blizu Gorice v obeh smereh. Vozniki iz A4 zapustijo cesto na izvozu Villesse, vozniki iz smeri Gorice pot nadaljujejo po običajni cesti in se vrnejo nazaj na obvozno cesto.

Večmilijonska gmotna škoda

Močna burja v nočnem in jutranjem času ni povzročala večjih težav. Zjutraj je prevrnila drog javne razsvetljave, v delu Ajdovščine pa so imeli težave, ker ni bilo električnega toka. Ponovno je odkrila nekaj streh na stanovanjskih objektih v Braniku, Ajdovščini in Ravnah nad Črničami. Posamezni močni sunki pa ne bodo preprečili iskanja in selitve lastnine družine iz Šempasa, ki je v soboto zaradi burje ostala brez montažne hiše.

(Foto: AP)

Komisija za ocenjevanje škode pri občinskem štabu CZ Nova Gorica je po včerajšnjem ogledu najbolj poškodovanih objektov podala prve ocene. Samo na območju novogoriške občine presega 1,8 milijona evrov, ob tem pa niso upoštevane še številne manjše poškodbe objektov. Škode na območju ostalih primorskih občin še niso ocenjevali.

Orkanski veter v Šempasu odnesel celo nadstropje hiše, hitrost tudi do 170 kilometrov na uro

Samo včeraj so v občinah Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica prijavili 125 novih poškodb objektov, gasilci in ostali pripadniki Civilne zaščite (CZ) pa so do večera opravili kar 161 intervencij. Na njih je danes sodelovalo 220 pripadnikov reševalnih služb, Komunale in drugih.

Vodja regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač je povedal, da so odstranjevali predvsem posledice poškodb, ki jih je močna burja povzročila ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah. Med njimi je bilo največ odkritih streh na stanovanjskih in poslovnih objektih, med njimi so bile tudi šole, kulturni domovi in drugi objekti. Burja je podrla tudi več dreves ter prevračala različne predmete.