Situacija na hrvaških rekah na vzhodu države je skrajno resna, poroča hrvaški index.hr. Led je namreč okoval reko Dravo vse od Osijeka pa do Virovitice, podoben scenarij pa grozi tudi Donavi. In kaj storiti? Hrvaški strokovnjaki so se odločili za razbijanje ledu z minami in eksplozivnimi sredstvi.

Z 20-centimetrskim ledom se bodo borili madžarski ledolomilci

Pomočnik ministra za kmetijstvo Dražen Kurečić je za medije povedal, da priprave na skrajne ukrepe že potekajo, to pa je razbijanje ledu z minsko-eksplozivnimi sredstvi. Hrvaška vojska bo namreč kmalu preizkusno minirala led na reki Dravo, a izven naseljenih območij, da bodo tako pripravljeni na ledene prepreke še na Savi, Donavi in drugih rekah.

(Foto: AP)

Generalni direktor Hrvaških vod Jadranko Husarić je sporočil, da so štirje ledolomilci že ustvarili koridor na Dravi, madžarski ledolomilci pa naj bi na Donavi začeli svoje delo opravljati v nedeljo. Na Hrvaškem nizke temperature, padavine in led napovedujejo še za naslednjih deset dni.

Z ledom debeline 20 centimetrov je trenutno prekritih več kot 85 kilometrov Drave, je pa Zoran Đuroković iz Hrvaških vod povedal, da se hrvaški ledolomilci s takšnim ledom ne morejo kosati, zaradi česar so na pomoč poklicali Madžare, katerih ladje so po vzdržljivosti in učinkovitosti znane vse iz časov katastrofalnih ledenih poplav leta 1956.

Plovba dovoljena na lastno odgovornost

Poleg Srbije smrtne žrtve ledenega vala beležijo tudi v BiH, kjer je umrlo 11 ljudi, v Črni gori, kjer so doslej našteli štiri mrtve, na Hrvaškem so mrazu podlegle tri osebe, v Makedoniji dve in v Albaniji ena.

Na Madžarskem je bila plovba po Donavi do četrtka zvečer dovoljena na lastno odgovornost, nato pa so jo oblasti v Budimpešti zaradi slabšanja razmer prepovedale. Ladje, ki so bile zvečer na reki, so morale tako nemudoma zapluti v najbližja pristanišča. V ostalih podonavskih državah so promet na tej reki sicer prepovedali že v sredo.

(Foto: AP)

Tudi drugod po stari celini vreme še naprej kaže zobe. V azerbajdžanski prestolnici Baku so prvič po drugi svetovni vojni postavili zatočišča za brezdomce, potem ko je mraz v državi v februarju terjal pet življenj. V Bakuju so namreč temperature v teh dneh padle na minus enajst stopinj Celzija, kar je najmanj v več kot 40 letih.

Sneg v Dubrovniku

Hrvaška se sooča z novim valom vremenskih motenj. Že sinoči je sneg pobelil Dubrovnik, danes zjutraj pa še Zagreb, Čakovec, Delnice in druga mesta. Meteorologi opozarjajo, da danes sicer ne bo več pretiranih padavin, te naj bi namreč sledile jutri.

Temperature na Hrvaškem so bile danes nekoliko višje kot dan poprej. Ob 7. uri zjutraj so na vzhodu države zabeležili -21 stopinj Celzija, v Osjeku in Zavižanu pa -20 stopinj.

Najtopleje je bilo seveda na obali, v Dubrovniku in Makarski so tako zabeležili stopinjo nad ničlo. Vreme bo danes sicer pretežno oblačno z občasnimi snežnimi padavinami in dežjem na obali. Meteorologi pričakujejo, da bi lahko zapadlo do 15 centimetrov snega.

(Foto: AP)

Orkanski veter zaprl del avtoceste

Zaradi orkanskega vetra je avtocesta A1 med Svetim Rokom in Maslenico ter avtocesta A6 med Reko in Zagrebom na nekaterih delih zaradi orkanskega vetra zaprta za ves promet.

Promet je tako mogoč po regionalnih cestah. Promet so za vsa tovorna vozila, avtobuse, motocikle in kamp prikolice ustavili tudi na Krškem mostu.