Le nekaj trenutkov pred izrečeno obsodbo je 18-letna Alyssa Bustamante vstala iz svojega stola, se obrnila proti družini žrtve, 9-letne Elisabeth Olten, ki jo je umorila oktobra 2009.

"Resnično mi je izjemno, izredno žal za vse. Vem, da besede,“ je rekla in zajela sapo, da ne bi izbruhnila v solze, "nikdar ne bodo dovolj in nikdar ne bodo dovolj dobro opisale, kako grozno se počutim zaradi tega.“ Noto je dodala še: "Če bi lahko dala svoje življenje, da bi se vrnila, bi to storila. Žal mi je.“

Sodnica okrožja Cole Pat Joyce je Bustamantejevo nato obsodila na najvišjo možno kazen za umor druge stopnje – dosmrtno kazen z možnostjo pogojne kazni. Najstnici je izrekla 30-letno kazen za oborožen zločin, ker je umor zakrivila z nožem.

Družina žrtve ni želela komentirati obsodbe, obramba pa ni pokazala nobenega znaka, da bi načrtovali pritožbo.

Devetletni sosedi prerezala grlo: "Izredna izkušnja, sedaj moram v cerkev ... lol"

Najstnica iz ameriške zvezne države Misuri je priznala umor devetletne sosede Elizabeth Olten, ki ga je zagrešila leta 2009. Danes bo razglašena obsodba, čakala pa bi jo lahko tudi dosmrtna zaporna kazen. Tožilstvo je 18-letno Alysso Bustamante opisalo kot morilko iz strasti, ki ne kaže nobenih znakov obžalovanja, medtem ko jo je obramba poskušala predstaviti kot moteno dekle, ki si zasluži, da bi nekega dne lahko bila zopet svobodna.

V nekem trenutku, ko je tožilec imel strasten govor o tem, kako mora biti Alyssa dosmrtno za zapahi, sta njena stara starša pobegnila iz sodne dvorane, medtem pa je Allyssa prvič med dve leti trajajočim procesom pričela tiho jokati.

Babica žrtve je, medtem ko je sodnica najavljala datum končne razsodbe, glasno komentirala, kako bi Alyssa morala priti iz zapora tistega dne, ko bo Elisabeth vstala od mrtvih.

Tožilstvo se je ves čas sojenja sklicevalo na besede, ki jih je takrat 15-letna Alyssa zapisala v svoj dnevnik, potem ko je zadavila, prerezala grlo in večkrat zabodla Elisabeth. Bustamantejeva je v dnevnik napisala, da je bilo dejanje "izredna“ in "zelo prijetna“ izkušnja. Zapis v dnevniku se zaključi: "Sedaj moram v cerkev … lol.“

Različni psihologi in psihiatri so pri Alyssi diagnosticirali depresijo in mejno osebnostno motnjo. Označili so jo za "psihološko poškodovano“ in kot "hudo čustveno moteno“ deklico. Bustamantejeva je vse od 8. razreda, ko je poskušala narediti samomor, jemala antidepresivne tablete Prozac.

Obramba se je naslanjala na pričanje psihiatrov, ki so menili, da je Prozac odigral pomembno vlogo pri Alyssinem dejanju. Vsakič ko se je obramba naslonila na Prozac, pa se je tožilstvo vrnilo na Alyssine izjave o umoru, ki jih je dala tožilstvu. Bustamantejeva je namreč rekla, da je grob izkopala nekaj dni pred umorom, nato je pregovorila svojo mlajšo sestro, da izvabi Elisabeth iz hiše, da bi jo nato sama zvabila v gozd z obljubo, da jo tam čaka presenečenje.