Norveška javna radiotelevizija NRK, ki je imela vpogled v policijsko dokumentacijo, je poročala, da policija preiskuje morebitne stike med Breivikom in Ulemekom, ki naj bi se začeli pred desetletjem v Liberiji.

Breivik je policistom med drugim povedal, da je njegova organizacija Vitezi templjarji nastala leta 2002 kot odgovor na Natovo bombardiranje kristjanov v Srbiji ter da je sam leta 2002 odpotoval v Liberijo na srečanje s srbskim vojnim herojem.

Terorist, ki je julija lani v Oslu in na bližnjem otoku Utoya pobil 77 ljudi, sicer ni razkril, s kom točno se je sestal v Liberiji, dejal je le, da gre za Srba, ki je tam rekrutiral borce za vojno proti muslimanom v Evropi. Po navedbah NRK policija domneva, da je šlo za Ulemeka Legijo, piše Tanjug.

Obstaja tudi možnost, da naj bi se Breivik in Ulemek spoznala "med lovom na diamante v Afriki", je še poročal NRK, saj naj bi Norvežan policistom povedal, da je skušal omenjeni srbski vojni heroj, "ki je v bojih ubil številne muslimane", zaslužiti s krvavimi diamanti iz Liberije.

Norveški časnik Dagbladet je medtem poročal, da je policija v Oslu septembra lani na srbsko policijo naslovila zahtevo, v kateri prosi za informacije o Ulemeku. Kot še piše časnik, je Breivik policistom tudi povedal, da večina simbolov njegovih Vitezov templjarjev na takšen ali drugačen način izvira iz Srbije.

Tudi v svojem na spletu objavljenem manifestu z naslovom "2083: Deklaracija o neodvisnosti Evrope" je Breivik sicer med drugim pozitivno pisal o Ulemeku, dodaja Tanjug.