Močan potres je uničil številne hiše in zgradbe ter povzročil zemeljske plazove, ki so pod sabo pokopali več deset hiš, v katerih so bili ujeti prebivalci.

V mestu Guihulngan v provinci Negros Oriental, kjer živi okoli 180.000 ljudi, je plaz pokopal najmanj 30 hiš, je povedal tamkajšnji župan Ernesto Reyes.

Kot je dodal, je v njegovem mestu umrlo najmanj deset ljudi, med njimi študenti in učenci osnovne šole, okoli sto ljudi pa je bilo ranjenih. Po njegovih navedbah se reševalci poskušajo prebiti do preživelih, ki so še ujeti pod ruševinami. Kot je kasneje potrdil vojaški poveljnik, je v provinci skupno umrlo najmanj 43 ljudi.

Potres je povzročil zemeljski plaz tudi v gorski vasici v provinci Negros Oriental, kjer je pod ruševinami ujeto neznano število ljudi.

Epicenter potresa je bil blizu mesta Tayasan z okoli 32.000 prebivalci. Tam je tudi umrl otrok, ko se je zrušila betonska ograja okoli hiše.

Potres so čutili tudi v drugem največje filipinskem mestu Cebu, kjer je tresenje tal trajalo približno pol minute.

Filipini ležijo na t.i. pacifiškem ognjenem obroču, kjer so potresi in izbruhi vulkanov pogosti. Leta 1990 je tako v potresu v Luzonu umrlo okoli 2000 ljudi.