Poklicni gasilci so največkrat posredovali pri odstranjevanju podrtih dreves, odkrivanju streh in padanju predmetov na ulice. Odstranjevali so prevrnjene smetnjake in reklamne panoje. V Ajdovščini so morali posredovati pri odkrivanju strehe hangarja na športnem letališču, v Novi Gorici pa so morali panele s sončnimi kolektorji zaščitit pred padci na ulico.

Precej težav je močna burja povzročila v prometu, saj je bil v celoti zaustavljen tovorni promet, Darsovi delavci pa so v popoldanskem času pomagali voznikom tovornjakov, ki so zaradi burje ostali ujeti na hitri cesti ter jih pospremili do Razdrtega.

Zaradi burje je še vedno prepovedan promet na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščina za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse; na cestah Ajdovščina - Selo in Tri hiše - Volčja Draga pa za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike.

Tako kot danes bodo tudi v četrtek zaprte osnovne šole, vrtci in nekatere srednje šole v občinah Ajdovščina in Vipava, v četrtek pa tudi na Goriškem.

Zaradi močne burje je prav tako še naprej prekinjen ladijski promet v in iz Luke Koper. Kljub temu pa večjih posebnosti pri delu, ki je sicer prilagojeno razmeram, tudi čez dan niso zaznali, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. O tem, kdaj bo ladijski promet zopet stekel, Šik ni želel špekulirati, saj o tem odloča republiška uprava za pomorstvo.

Na Vipavskem doslej šestnajst intervencij

Državna meteorološka služba je danes zaradi pričakovane močne burje za primorsko regijo sprožila rdeči alarm in s tem razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti. Nizke temperature pa bodo v prihodnjih dneh zajele skoraj vso Slovenijo, so danes povedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

"Burja na Primorskem se bo danes popoldne še okrepila in bo najmočnejša do četrtka dopoldne," je na novinarski konferenci povedal svetovalec na področju meteorologije na Arsu Branko Gregorčič. "V tem času bodo njeni najmočnejši sunki lahko v Vipavski dolini dosegli hitrost od 130 do 160 kilometrov na uro, ob Obali pa med 90 in 120 kilometrov na uro," je napovedal.

Po njegovih besedah bo Slovenijo tudi preplavil mrzel celinski zrak. V dneh od petka do ponedeljka bodo dnevne temperature v večjem delu Slovenije ostale pod - 5 stopinjami Celzija, ponoči pa bodo padle pod - 10, v zatišnih legah s snežno odejo do okoli - 20 stopinj Celzija, je dodal.

Do poznega popoldneva reševalne službe v občinah Ajdovščina in Vipava niso imele pretiranega dela zaradi močne burje, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko. Na Vipavskem je bilo doslej 16 intervencij, največja okrog 14. ure, ko je burja odkrila del strehe hangarja športnega letališča v Ajdovščini.

Danes so poklicni gasilci intervenirali nekajkrat tudi na Goriškem, saj je burja podrla reklamni pano, nekaj dreves, v Kromberku pa pometala s strehe tudi panele sončnih celic.

Promet in težave v Luki

Sunki burje trenutno dosegajo hitrost do 150 kilometrov na uro, zato sta hitra cesta med razcepom Nanos in priključkom Selo ter regionalna cesta med Podnanosom in Ajdovščina zaprti za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse. Na cestah Ajdovščina - Selo in Tri hiše - Volčja Draga pa velja prepoved prometa za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike do osmih ton.

Današnji najmočnejši zabeležen sunek burje bil 171 kilometrov na uro, je še povedal Benko.

Zaradi močne burje je trenutno prekinjen tovorni promet v Luki Koper. Kljub temu pa delo v pristanišču, ki je sicer prilagojeno razmeram, poteka brez večjih težav, je povedal tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik.

Tako železniški promet med Kozino in Koprom kot letalski promet na Letališču Portorož v Sečovljah pa kljub močni burji zaenkrat potekata nemoteno, tako da ne beležijo nobenih zamud, so potrdili na Slovenskih železnicah in v Aerodromu Portorož.

Zaprti vrtci in osnovne šole

Zaradi burje bodo v četrtek zaprti vrtci in osnovne šole tudi v novogoriški občini. Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon se je za to odločil, ker je zaradi burje za danes popoldne, ponoči in jutranje ure v četrtek napovedan rdeči alarm tudi na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine.

Kot so zapisali, bodo zaprti vsi vrtci in osnovne šole v občini, vključno z Glasbeno šolo Nova Gorica. Priporočilo župana, da ostanejo v četrtek zaprte, bodo poslali tudi vsem srednjim šolam v občini.

Zaradi varnosti pozivajo starše in skrbnike, naj zagotovijo varstvo otrok na domu. Vse osnovne šole in vrtci pa morajo organizirati dežurstvo za nujne primere, ki mora vključevati tudi šolsko prehrano. Šolski prevozi v četrtek ne bodo organizirani.