Zaporniki v zaporu v Kirgizistanu so v zadnjih letih organizirali že mnogo protestov, a česa podobnega še niso storili. Da bi pridobili medijsko pozornost, si je v Zhusupbekovem zaporu usta zašilo 400 zapornikov, skoraj 800 pa naj bi si jih zašilo v drugih zaporih, po poročanjih agencij iz solidarnosti.

(Foto: AP)

Po poročanju tiskovnih agencij so nekateri uporabili sukanec, drugi žico, ustnice pa so si zašili tako na ozko, da ne morejo jesti, pijejo pa lahko. 22-letni zapornik, ki je novinarju zaupal le, da mu je ime Jevgenij, je skozi zašite ustnice še uspel povedati, da "trpi za pravico".

Upravnik zapora Mars Zhusupbekov je zatrdil, da je protest odziv na njegove poizkuse iztrebljanja vpliva kriminalnih tolp iz zapora. Prepričan je, da bi lahko takšen protest organizirale le organizirane tolpe. Povedal je, da je 23 zapornikov imelo prost prehod po celem zaporu, kar so izkoriščali za izsiljevanje denarja, kdor pa ga ni imel tam, naj bi klical sorodnike na prostosti, naj prodajo njegovo stanovanje ali avto, da je denar lahko dal tolpi, ki ga je napadala.

(Foto: AP)

Zhusupbekov je prepričan, da je šivanje ustnic posledica prestrašenih zapornikov, ki jih izsiljujejo člani tolpe, slabe razmere v zaporu pa je ostro zanikal. "To ni hotel, to ni počitniški apartma, tisti, ki so tukaj, bi morali odslužiti svojo kazen,“ je poudaril.

V Kirgizistanu, ki ima 5,3 milijona prebivalcev, je v zaporih približno 7600 zapornikov, največji vpliv v njih pa imajo kriminalne združbe, nekatere celo oblikovane v nekakšne sindikate.