Vodja mestnega vojaškega sveta je vsakršne obtožbe že zavrnil. Združeni Narodi pa so Libijski Nacionalni tranzicijski svet že pozvali naj prevzame popoln nadzor nad vsemi zapori v državi.

Obtožbe so na dan prišle natančno 100 dni po tem, ko je v rokah upornikov umrl Gadafi.

V začetku preteklega tedna je zdravniška dobrodelna organizacija Zdravniki brez meja dejala, da bodo prenehali s svojim delom v enem od pripornih centrov Misrate, ker je stopnja poškodb, ki nastajajo zaradi mučenja alarmantno visoka.

BBC-jev poročevalec je uspel priti v omenjeni zapor, zaporniki so mu povedali, da so že dalj časa žrtve pretepanja, bičanja z električnimi kabli. Dodali so, da se nobeno mučenje ne dogaja v zaporu samem. ''Odpeljali so me na zaslišanje v prostor, ki ga uporablja nacionalna vojska,'' je dejal mož, ki želi ostati anonimen. ''Moja noga je bila že ranjena, ko so me odpeljali, nato pa so me le še dodatno pretepali po njej, zaradi česar je le še dodatno zatekla.'' Drugi so povedali, da so jih pretepali še preden so sploh prišli do zapora.

Mednarodne človekoljubne skupine so povedale, da je število takih incidentov v Libiji močno razširjeno. ''Mučenje izvajajo uradni pripoadniki vojske in varnostnih sil, kot tudi številne oborožene sile, ki delujejo zunaj zakonskih okvirov.'' je dejal predstavnik Londonskega Amnestiy Internationala.

Vodilni v zapor v Misrati so za BBC dejali, da se zavedajo tega, da so zaproniki pogosto odpeljani iz zapora in trpinčeni, a da tega nikakor ne morejo preprečiti. Veliko zaporov in pripornih centrov namreč nadzorujejo milice, ki niso pod državnimi oblastmi.

''Mučenje, izvensodne usmrtitve, posilstva moških in žensk. Vse to se dogaja,'' je povedala predstavnica Navi Pillayja. ''Nekaj mora biti storjeno nemudoma, da se pomaga državi prevzeti kontorolo nad temi zapori.''

Za ogled posnetka kliknite na sliko: