Na jugu Romunije so danes neko 87-letno žensko našli mrtvo zaradi podhladitve na ulici nedaleč od njenega doma, dva pa sta umrla, medtem ko sta čakala reševalno vozilo, ki zaradi hudega sneženja ni moglo doseči njunega doma. Ena oseba je umrla v četrtek.

Kakih sto ljudi je ujetih v svojih avtomobilih na zaradi snega neprevoznih cestah, je sporočilo notranje ministrstvo. Več deset cest je zaprtih, odpovedali pa so 60 vlakov. Helikopter notranjega ministrstva pa je okoli deset ljudi, tudi dojenčka, odpeljalo po zdravniško pomoč.

Štiri črnomorska pristanišča so zaradi močnega vetra zaprta, tudi največje Constanta.

Izredne razmere

Na zahodu sosednje Bolgarije, kjer je v četrtek vreme zahtevalo eno življenje, so zaradi snega zaprte številne ceste, saj sneži že tretji dan zapored, sneg pa spremlja močan veter. O težavah poročajo v železniškem prometu na jugozahodu države, v več regijah v osrednji in severni Bolgariji pa veljajo izredne razmere. V več regijah so odpovedali pouk na šolah.

Več kot 43.500 gospodinjstev na več kot 200 območjih je ostalo brez električne energije, medtem ko se ekipe ponekod bojujejo z dvometrskim snegom, da bi znova vzpostavile dobavo električne energije.

Oblasti so sicer odpravile prepoved cestnega tovornega prometa, ki so jo uvedle v četrtek na severovzhodu države, saj je sneženje ponehalo. Kljub temu iz sosednje Srbije poročajo, da na mejnih prehodih nastajajo sedem kilometrov dolge kolone tovornih vozil. Promet na letališču prestolnice Sofije pa znova poteka normalno.

Do minus 20

Meteorologi napovedujejo sibirske temperature v prihodnjih dneh, saj naj bi po današnjih do minus 12, prihodnji teden padle na minus 15 do minus 20 stopinj Celzija.

Slabo vreme je zajelo tudi sever Črne gore. Na območju kraja Rožaje sneži že dva dni, tako da je ponekod naneslo že več kot dva metra snega, več deset vasi na območju pa je brez električne energije.

O močnem sneženju poročajo tudi iz Makedonije, kjer je zaprta cesta Berovo-Strumica zaradi dva do tri metre visokih nanosov snega.

V Srbiji v noči na danes ni bilo večjih snežnih padavin, vendar pa je pihal močan veter, ki je povzročil visoke nanose snega, zato so bile tudi danes zaprte številne šole. Še vedno imajo največ težav v višje ležečih predelih, še posebej okoli Kraljeva. Tanjug poroča, da so ponekod do šest metrov visoki nanosi snega, ponekod pa tudi nimajo električne energije. Na prizadetih območjih so razglasili izredne razmere.