Spomnimo, kapitan Schettino je obtožen povzročitve nesreče, ker je z ladjo priplul preblizu obale otoka Giglio, pa tudi večkratnega uboja iz malomarnosti in zapustitve ladje preden so evakuirali vse potnike. Zaenkrat so odkrili 16 trupel, še približno toliko ljudi pa je pogrešanih.

Reuters poroča, da so se ljudje pritoževali, ker je bila evakuacija kaotična in nenadzorovana, nekatere pa so tudi dve uri pustili čakati v rešilnih čolnih, preden so jih spustili v vodo. Nekaj mrtvih je imelo na sebi rešilne jopiče, ko so jih našli reševalci.

"Če pomislite, da je bilo na ladji 4200 ljudi, potem bi lahko rekli tudi, da je stvar minila precej dobro. Vendar pa bi bilo vse skupaj lažje, če kapitan ne bi po nepotrebnem izgubil ene ure," je pred posebnim odborom italijanskega senata povedal Brusco. "Rešilne čolne bi lahko v morje spustili mirno in nadzorovano, ljudje bi lahko bili umirjeni. Namesto tega je bila prva ura po nesreči popolnoma izgubljena. Ljudje so bili pod velikim stresom, kapitan je zapustil ladjo in prihajala so nasprotujoča si navodila," je še dodal Brusco.

Trud slovenskega strokovnjaka: simulacija nesreče Coste Concordie

Lastnik ponuja potnikom Costa Concordie odškodnino

Lastnica ponesrečene italijanske križarke, družba Costa Crociere, je danes ponudila potnikom po 11.000 evrov odškodnine za nadomestilo izgubljene prtljage, osebnih predmetov in travmo, ki so jo doživeli ob nesreči ladje. Namerava jim povrniti tudi stroške križarjenja, potne stroške pred začetkom potovanja in zdravstvene stroške zaradi nesreče.

Dogovor, ki so ga danes objavili, so dosegli po pogajanjih med družbo Costa Crociere z združenji potrošnikov, ki predstavljajo 3206 potnikov iz 61 držav. Dogovor ne zajema potnikov, ki so v nesreči ladje 13. januarja umrli oziroma so bili poškodovani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potniki in člani posadke imajo, v kolikor z dogovorom ne bi bili zadovoljni, še vedno možnost tožbe. Pričakujejo sicer, da naj bi se z dogovorom vendarle strinjalo 85 odstotkov potnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena glavnih italijanskih zvez potrošnikov Codacons je dogovor obsodila, znesek pa označila za "miloščino". "Gre za znesek, ki ga potniki absolutno ne bi smeli sprejeti," je poudaril predsednik Codaconsa Carlo Rienzi, navaja dpa.

Na ladji Costa Concordia, ki je 13. januarja zvečer kmalu po začetku sedemdnevnega križarjenja po Sredozemlju nasedla ob toskanski obali, je bilo več kot 4200 potnikov in članov posadke. Kapitan se je, kot kaže, z ladjo zelo približal kopnemu, ker naj bi želel pozdraviti turiste na obali, vendar je pri tem ladja zadela čer.