34-letni Martinović je bil pripadnik specialnih enot srbske policije, ki je 14. maja 1999 prišla v vas Ćuška na Kosovu z namenom iskanja "teroristov". Enota, ki ji je pripadal Martinović, je zajela večje število civilistov in ubila 29 od skupno 40 ljudi, ki so bili tega dne ubiti, skušala ubiti še tri ljudi, požgala večje število hiš in grobo ravnala s civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je dokaze proti Martinoviću zbralo na podlagi izjav preživelih kot tudi tajnih posnetkov Martinovićevih telefonskih pogovorov nekaj tednov pred njegovo aretacijo aprila 2010 na zahodu Švedske. V teh pogovorih je izrazil zaskrbljenost zaradi poročil o podobnih aretacijah v Srbiji.

Čeprav sodni spisi ne navajajo, da je Martinović dejansko uporabil orožje, pa opisujejo, da je večkrat stražil, medtem ko so njegovi tovariši ubijali civiliste, in silil ljudi, da so izročili zlato in druge dragocene predmete. Martinović je po prepričanju sodišča sodeloval v operaciji, katere cilj je bilo ubijanje in ropanje kosovskih Albancev.

Osebe, ki so na Švedskem obsojene na dosmrtno ječo, so v preteklosti za zapahi običajno preživele okoli 21 let, ob tem navaja AFP. Tako bodo Martinovića, ko bo odslužil zaporno kazen, izgnali in mu prepovedali vrnitev, je še sporočilo sodišče. Martinović bo tudi moral plačati odškodnino žrtvam, ki so proti njemu vložile tožbo, v višini med 17.000 in 23.000 evrov, še poroča AFP.

Martinovićev odvetnik je menil, da so dokazi proti Martinoviću šibki, zato pričakuje, da se bo njegov klient pritožil.