Jutra prvega dne novega leta v Italiji tako ni dočakal 39-letni gostilničar iz Neaplja, ki ga je po pomoti zadela krogla. Neapeljčani namreč prihod novega leta tradicionalno praznujejo s streljanjem v zrak. Letos so mestne oblasti na območju Neaplja in Salerna poleg smrtne žrtve zabeležili približno sto ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi v Rimu noč ni minila brez nesreč, saj je življenje izgubil 31-letnik, ki se je želel s pirotehničnimi sredstvi zabavati kar v lastnem stanovanju. Pri tem je povzročil požar, v katerem je umrl in poškodoval več oseb, vključno štiri otroke.

Pirotehnična sredstva so prihod novega leta omračile tudi v Avstriji, kjer je zaradi petarde, ki je predčasno eksplodirala, umrl 18-letnik iz Gmünda, poroča dpa.

Zaradi petarde, ki je eksplodirala v njegovi roki, je umrl tudi 27-letnik iz nemškega Göppingena. V nesreči sta bili poškodovani še dve osebi, ena lažje, druga pa huje.

Petarde in pištole so znan povzročitelj nesreč tudi na Filipinih, kjer so po poročanju dpa v preteklih desetih dneh poškodovale skoraj 500 oseb. 454 jih je poškodbe utrpelo zaradi raket in petard, 18 pa zaradi strelov v zrak.

Med poškodovanimi je več otrok, petarde pa so zanetile tudi nekaj požarov, ki so zajeli stanovanja v Manili.

Silvestrovanje v Manili tudi sicer ni minilo mirno, saj spopad dveh lokalnih tolp zahteval smrtno žrtev. Poleg tega je zaradi smoga, ki je zaradi razširjene rabe pirotehničnih sredstev prekril zrak nad mestom, moralo drugje pristati več v Manilo namenjenih letal.

Filipinci namreč verjamejo, da bučno, z ognjemeti začinjeno silvestrovanje prinaša srečo in odganja zle duhove, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Travmatologi ljubljanskega UKC ponoči sprejeli 60 poškodovanih

V silvestrski noči so na travmatologiji ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sprejeli 60 poškodovanih ljudi, kar je podobno kot lani. Sprejeli so tudi dva mlajša moška, ki sta se poškodovala zaradi pirotehnike. Presenetljivo malo je bilo opitih, so v UKC Ljubljana povedali v izjavi za novinarje.

"Na travmatologiji smo ponoči oskrbeli 60 poškodovancev, polovica od njih je potrebovala kirurško oskrbo, predvsem zaradi manjših ureznin na steklu. Pet smo jih sprejeli na travmo. Šlo je v glavnem za pretres možganov v vinjenem stanju. To je podobno kot lani," je dejal travmatolog Matej Kastelec.

Dve osebi sta se poškodovali s pirotehničnimi sredstvi - ena lažja s petardo, težje poškodovanega z raketo pa so po njegovih besedah zaradi hujše poškodbe očesa premestili na očesno kliniko.

Internist-hematolog Samo Zver je povedal, da je bilo tokrat sorazmerno presenetljivo malo opitih. Na oddelku internistične prve pomoči, kjer je bil ponoči dežuren, so sprejeli šest ljudi.

"Tako jih je bilo približno toliko kot kakšno soboto ali petek, ko so veselice po Ljubljani," je poudaril Zver. Še zlasti so veseli, da ni bilo poskusov samomorov, ki so ob praznikih sicer pogosti. Kot je dejal, ima vtis, da je bila tokratna silvestrska noč "manj burna kot prejšnja leta".