Odvetnica tožbe Maša Novak iz Odvetniške družbe Čeferin meni, da bi morala zveza kot organizatorica tabora bdeti nad varnostjo varovancev, za kar pa ni poskrbela, saj se sicer kaznivo dejenje ne bi moglo zgoditi. Mati trdi, da je Društvo Sožitje Nova Gorica za varovance s svojega območja zagotovilo dva spremljevalca in da je eden izmed njiju bil prostovoljec, ki je dekle izkoristil. Mati je prepričana je, da bi moralo za spremljevalca zagotoviti osebo, ki ima ustrezno znanje za tovrstno obveznost in ki je ne zgolj strokovno, temveč tudi osebnostno primerna zanjo, česar pa niso storili.

Sožitje očitke zavrača in ugovarja, da zgolj dejstvo, da je bil toženi spremljevalec z območja njenega delovanja, še ne pomeni, da so odgovorni za njegovo ravnanje.

Na nesprejemljivo ravnanje takrat 42-letnega spremljevalca so na taboru v Seči opozorili njegovi kolegi. O dogodku je dekle povedalo svoji varuhinji. Varovanko je skrbelo, da je zanosila, hkrati pa je pojasnila, kaj je z njo počel spremljevalec. Spremljevalec je žrtvi menda zagrozil, da ji bo umrla mati, če bo povedala, kaj je počel z njo. Vodja tabora je materi, ko prišla v Sečo po dekle povedal, da je hčer nekdo otipaval, pregled pri ginekologinji pa je potrdil, da je izgubila nedolžnost. Toženi spremljevalec, po poklicu elektromehanik, ki pravi, da se je precej ukvarjal z osebami z downovim sindromom, očitek zanika in trdi, da je vse skupaj plod domišljije varovanke.