Azra Alešević se je pred petimi leti, ko se je že preselila v Združene države, spoprijateljila z Lucy in Stevom Lomanom. Hitro je postala redna gostja njunega domovanja. Bila je bojda sproščena ženska, ki pa resnično ni marala vojnih filmov. Če je naletela na kakšnega, jo je nemudoma oblil znoj in zapadla je v blodnje, sta pojasnila zakonca Loman.

Pred osmimi meseci pa so na vrata potrkali možje v modrem. FBI, natančneje.

Azra Dva noža Alešević se je namreč izkazala za okrutno vojno zločinko, ki je v zgodnjih devetdesetih pustošila po BiH. Zatem se je preselila v ZDA, kjer si je nadela ime Isabell Vašić. Na ameriškem sodišču sedaj odločajo, ali jo predajo BiH ali ne. Azra je namreč v tem času pridobila ameriško državljanstvo, zato je predaja zapletena.

Podrobnosti o njenem življenju so za Jutarnji opisali posamezniki, ki so bili z njo v stikih - tako v ZDA, kot tudi na prizoriščih umorov.

Bosanska stran je zagotovila, da je Azra delovala v okviru 108. brigade hrvaške vojske, Hrvatje pa zanikajo obstoj omenjene enote. Azrin primer je sicer zahteven, zato podrobnosti o njeni pripadnosti še niso povsem razrešene. Ve pa se, da je hrvaška državljanka, in da je vojne zločine povzročila v hrvaški uniformi – natančneje v okviru paravojaške enote, katere tarče so bili Srbi. Njihov motiv je bilo maščevanje za napade na Bošnjake.

Leta 1992...

Leta 1992 so v mestu Dervetine v BiH zbirali srbske ujetnike. Tiste, ki so bili posebej „škodljivi“ so odpeljali v nekakšno lopo, kjer jih je pričakala Azra. „Iz čevlja je potegnila nož in hladnokrvno zaklala moškega. Kot, da bi pila kavo. Nato je drugega ujetnika prisilila, naj pije kri umrlega,“ je za Jutarnji pojasnil očividec.

O tovrstnem početju pričajo posamezniki, ki so takrat skrbeli za nekakšna koncentracijska taborišča. Tako je denimo 75-letni Luka Golob na lastne oči videl, kako ji je pes z nog lizal kri žrtev. Azra pa naj bi ob tem izjavila: „Le liži. Kri je še sveža ,saj sem ravno nekoga zaklala.“ Druge priče naj bi tudi zatrdile, da je Azra žrtvam rezala ušesa z vročo žico, prav tako pa tudi njihove spolne organe.

Odvetnik Pat Nash pa zatrjuje, da je pri vsem najbolj sporno to, da obstajajo dokazi le o tem, da je ubila enega človeka. „To namreč ni vojni zločin ali etnično čiščenje. Pa še ta posamezen umor bo potrebno bolje dokazati,“ pojasnjuje.