Stanislav Mikuž, namestnik generalnega direktorja carinske uprave, je za brezplačnik pojasnil, da so odgovorni ocenili težo dogodka, okoliščine ter prakso sodišč in se odločili za kazen, ki jo je v disciplinskem postopku dobil. Carinik je izgubil en plačilni razred, dodatek na izmensko, nočno in praznično delo ter pravico do dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini nekaj nad deset odstotkov plače.

Mikuž pa je zanikal informacije, da je bil nedavno "nagrajen" z boljšo službo. Povedal je, da so ga iz mesta carinika v Luki Koper premestili novogoriški carinski urad, plača pa se mu pri tem ni povišala. Namestnik generalnega direktorja carinske uprave je za brezplačnik tudi pojasnil, da je prekrškovni in kazenski postopek zoper carinika uvedla policija, rezultat teh postopkov pa jim ni znan. Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave, je za Žurnal24 pojasnila, da podatkov o konkretnih primerih zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo posredovati, pristavila pa je, da v tem primeru gre vsekakor za dva od najtežjih prekrškov v prometu.

Po pisanju Žurnala24 je carinik B. R. službo dejansko menda obdržal zaradi sodne prakse, po kateri se večina delovnopravnih sporov konča v korist delavca. Na carini so namreč presodili, da njegov prekršek ni takšen, da bi vzdržal sodno presojo, zato se za izredno odpoved niso odločili. Sicer pa naj bi bil marljiv in uspešen, pred kratkim naj bi odkril tudi večjo količino heroina.