Županja Genove Marta Vincenzi je petkovo dogajanje v Genovi opisala kot "cunami", zavrnila pa je kritike, da mesto ni bilo pripravljeno na obilno deževje, ki so ga napovedovali več dni.

Nekateri predeli mesta so še vedno pod vodo, po besedah županje je škode za več milijonov evrov. Vojska je danes na pomoč v ligurijsko prestolnico poslala inženirsko enoto.

''Gradili, kjer ne bi smeli''

Oglasil se je tudi premier Silvio Berlusconi, ki je menil, da so v Genovi "očitno gradili tam, kjer ne bi smeli". Izrazil je upanje, da bo mogoče najti načine, kako v prihodnje preprečiti takšne tragedije. Njegove izjave so že naletele na ogorčene odzive.

V Genovi so bile leta 1970 katastrofalne poplave, v katerih je umrlo 25 ljudi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Danes v mestu ne dežuje, o močnih padavinah pa poročajo z nekaterih območij, ki so jih že pred tednom dni prizadele poplave, v katerih je umrlo deset ljudi. Sprožili so se tudi številni zemeljski plazovi.

Poleg Ligurije je močno prizadet tudi Piemont, od koder so poročali, da so vodotoki prestopili bregove, evakuirati so morali več deset prebivalcev. Ker grozijo plazovi, so morali zapreti cestne povezave na območju kraja Borghetto Vara pri La Spezii, kjer so se plazovi sprožili že v zadnjih poplavah pred tednom dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

O hudem neurju, ki je terjalo najmanj eno smrtno žrtev, so včeraj poročali tudi z juga Francije. V narasli reki Herault je utonil brezdomec. V departmaju Gard je več sto gospodinjstev ostalo brez elektrike.