Po besedah predstavnika varšavskega mednarodnega letališča Frederic Chopin je od ponovnega odprtja letališča v sredo že priletelo ali odletelo več deset letal, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Pilot letala poljske letalske družbe Lot, ki je z 220 potniki na krovu potovalo iz ameriškega Newarka, je zasilno pristal na trebuhu v bližini križišča dveh pristajalnih poti, zaradi česar so obe zaprli. Posadka je tehnično težavo sicer odkrila pred pristankom. Letalo je nato približno eno uro krožilo nad letališčem v Varšavi, tako da so letališki delavci lahko ustrezno pripravili pristajalno stezo za varen pristanek letala brez koles.

Pristojne oblasti medtem preiskujejo, zakaj je prišlo do napake na letalu. Vodja letalske družbe Lot je sporočil, da bodo tehnični testi letala potekali več tednov, preden bodo ugotovili, če je letalo še primerno za uporabo.

Pilota letala, ki je izvedel zasilni pristanek, medtem na Poljskem častijo kot heroja. Potniki na letalu so pristanek opisali kot tako miren, da so mislili, da so pristali na kolesih. Kljub temu so se ob pristanku na tleh sprožili iskre, dim in ogenj, zaradi česar so reševalci letalo začeli polivati z vodo.