"Pozorno spremljamo delovanje vseh njegovih organov, ker gre za izjemno hudo poškodovanega pacienta," je sporočila tiskovna predstavnica kliničnega centra Koševo Biljana Jandrić. Dodala je, da so Slovencu levo nogo amputirali nad kolenom, desno pa pod njim. "Ranjeni padalec ima koščke šrapnelov po vsem telesu, njegovo stanje pa spremljamo 24 ur na dan," je poudarila Jandrićeva.

Prav zaradi hudih ran je padla v vodo tudi napovedana premestitev pacienta v slovensko zdravstveno oskrbo, kamor bi moral jadralni padalec prispeti predvčerajšnjim. Po besedah zdravnikov Simon V. še vsaj teden dni ne bo mogel zapustiti koševske bolnišnice.

Simon V. je med prazniki s prijatelji jadral v bližini Jahorine, skupina petih jadralnih padalcev pa je pristala na vrhu Košuta na Jahorini, kjer je neočiščeno minsko polje iz vojne v BiH. Trije padalci so pristali na varnem območju, dva pa nista imela te sreče. Simon V. je pri pristanku stopil na mino, ki je eksplodirala in ga hudo ranila, medtem ko je njegov prijatelj pristanek na minskem polju kot po čudežu preživel brez poškodb.

Ker so padalci pristali na težko dostopnem terenu, daleč stran od smučarskih prog jahorinskega olimpijskega centra, so imeli nemalo težav tudi reševalci, ki so jim priskočili na pomoč. Za povrh so reševalne službe prispele na kraj dogodka precej pozno, saj zaradi proceduralnih razlogov ni mogel poleteti helikopter tamkajšnje gorske reševalne službe. Zato so pomoč po posredovanju slovenskega veleposlaništva v Sarajevu ponudili pripadniki Euforja, ki so gorskim reševalcem in civilni zaščiti posodili dva helikopterja, s katerim so prišli do ujetih padalcev.

Reševalna akcija se je vlekla kar tri ure, saj so morale na kraj dogodka prispeti tudi posebne enote za razminiranje terena, ki so reševalcem omogočile dostop do ranjenega Simona V. Ranjenega Slovenca so s helikopterjem takoj prepeljali v bolnišnico, zaradi velike izgube krvi pa je bil v šoku.

Direktor uprave Civilne zaščite v Republiki srbski Milimir Doder je pohvalil prizadevnost reševalcev in deminerjev, ki so na teren odšli peš, locirali padalce in posredovali koordinate Euforju. "Pokazali so veliko poguma in visoko profesionalnost ter pripravljenost," je dejal Doder. "Takšne nesreče nas učijo, da je pri reševanju človeških življenj potrebna maksimalna koordinacija ključnih dejavnikov, ki v Republiki srbski skrbijo za varnost ljudi. Tokratna skupna akcija gorske reševalne službe, deminerjev iz vrst civilne zaščite v sodelovanju z Euforjem je to tudi dokazala," je dodal Doder in pozval lokalne oblasti, naj resneje izpolnjujejo predpise, po katerih morajo občine dva odstotka proračunskih sredstev nameniti opremljanju in urjenju struktur civilne zaščite. "Človeška življenja so neprecenljiva. To moramo imeti vseskozi v mislih," je sklenil Doder.