Otrokom s širšega območja Maribora odslej ne bo več treba hoditi na sodišče, kar je zanje zelo travmatičen dogodek, ampak se bodo lahko izpovedali v prijaznem, domačem okolju, je ob današnjem odprtju prijazne sobe v prostorih Združenja za razvijanje nenasilnih odnosov Zrno na Pobreški cesti 6 povedala predsednica društva Beli obroč Slovenije Vlasta Nussdorfer, ki je tudi pobudnica ideje o vzpostavljanju takšnih sob.

Otroka v takšni sobi zaslišuje strokovnjak, pogovor pa se snema in predvaja v sodni dvorani. Če otroka na takšen način zasliši že kriminalist, mu svoje izpovedi ni treba večkrat ponavljati, saj se lahko posnetek kasneje uporabi kot dokazno gradivo. Obenem se lahko v prijazni sobi vodijo nadzirana srečanja otrok in staršev.

Sobo je društvo Beli obroč odprlo s pomočjo združenja Zrno, Mestne občine Maribor, ministrstev za delo, družino in socialne zadeve ter za pravosodje, kakor tudi družbe Si.mobil, ki je lani v Mariboru organizirala dva dobrodelna Žura z razlogom. Na omenjenih prireditvah so zbrali skupno 52.000 evrov, od tega so polovico porabili za odprtje te prijazne sobe, ostalo pa bodo porabili za izboljšave ali odprtja prijaznih sob drugod na Štajerskem.

Sodelovanje lahko obrodi sadove

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je današnje odprtje predstavila kot dokaz za to, da sodelovanje med državnimi organi, lokalno skupnostjo, gospodarstvom in civilno družbo obrodi sadove. "Naš skupen cilj je, da tisto, kar se dogaja za štirimi stenami, ne ostane za štirimi stenami," je dejala in izpostavila, da družinski zakonik na tem področju prinaša številne izboljšave.

Pri ideji za prijazne sobe je Belemu obroču sledila tudi država in letos na enajstih centrih za socialno delo vzpostavila otrokom prijazne sobe, kjer se otroke zaslišuje z uporabo videokonferenčnega sistema. Med omenjenimi enajstimi je tudi mariborski center za socialno delo, ki pa zaradi prostorske stiske ni mogel sam priskrbeti ustreznega prostora, ampak bo uporabljal danes odprtega na Pobreški 6.

Takšna soba je na tem območju vsekakor potrebna, saj je bilo po podatkih centrov za socialno delo v letu 2010 na območju Maribora, Ruš, Lenarta, Pesnice, Slovenske Bistrice, Ptuja in Ormoža zabeleženih 241 primerov nasilja v družini, kjer je bila žrtev poleg odrasle osebe tudi otrok. V omenjenih občinah je bilo tudi pet primerov, ko je bil povzročitelj nasilja mladoletna oseba.