Prvi napad na avtobus, ki je bil na poti v Eilat, sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izvedla dva ali pa trije napadalci. Na avtobusu je bil ubit en človek, najmanj sedem je bilo ranjenih. Kmalu zatem je ob patrulji izraelske vojske eksplodirala eksplozivna naprava.

V tretjem incidentu so oboroženci iz prvega napada napadli še eno vozilo, na katero naj bi izstrelili protitankovsko raketo in topniške izstrelke. Ubiti naj bi bili štirje potniki v avtomobilu.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo ubitih sedem Izraelcev. Po navedbah izraelskih medijev pa je bilo ubitih tudi sedem napadalcev. Ali so kakega izmed njih zajeli živega, za zdaj ni jasno, je pa vojska sporočila, da je napade izvedlo "večje število" organiziranih napadalcev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je za napade obtožil Palestince z območja Gaze in zagrozil s povračilnimi ukrepi. "Vir terorističnih incidentov je Gaza. Proti njim bomo odgovorili z vsi silo in odločnostjo," je v izjavi zapisal Barak.

Palestinsko gibanje Hamas, ki vlada območju Gaze, je sicer zanikalo vsakršno odgovornost za napade, a so izraelska vojaška letala vseeno bombardirala južni del območja. Pri tem je bilo po navedbah palestinskih virov ubitih šest ljudi, je poročala AFP.

Odločne protiukrepe je medtem napovedal tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je napade označil za "napad na izraelsko suverenost". Več podrobnosti naj bi sicer predstavil še nocoj na novinarski konferenci, poroča AFP.

"Tisti, ki so dali ukaz (za napade), so že mrtvi," je zatrdil Netanjahu in dodal, da bodo teroristične organizacije, ki menijo, da lahko nekaznovano škodijo izraelskim državljanom, "plačale zelo visoko ceno".

Tovrstni napadi na jugu Izraela ob meji z Egiptom so redki. Tokratni dogodek bo zato verjetno okrepil pomisleke, da egiptovske varnostne sile po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka izgubljajo nadzor nad puščavskim območjem Sinaja ob omenjeni meji, kar so sicer predstavniki Egipta odločno zanikali.

Spopade so že ostro obsodili v ZDA in jih označili za teroristične napade. "ZDA in Izrael stojita skupaj v boju proti terorizmu in upamo, da bodo odgovorni kmalu privedeni pred roko pravice," so sporočili iz Bele hiše, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaskrbljenost zaradi "eskalacije nasilja" je izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Tako izraelsko kot palestinsko stran je pozval k zadržanosti, tudi sam pa je napade označil za teroristične in jih ostro obsodil. Obsodbi se je pridružila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.