S Policijske uprave (PU) Ljubljana so v izjavi za javnost sporočili, da so obvestilo o ugrabitvi otroka prejeli včeraj okoli 17. ure. Prejeli so informacijo, da je otroka ugrabil zamaskirani moški in ga z avtomobilom odpeljal v neznano ter zahteval odkupnino.

Policisti in kriminalisti PU Ljubljana so preiskavo vodili, sodelovali pa so tudi policisti iz drugih policijskih uprav, med drugim tudi pogajalci in Letalske enote policije.

Policija okoliščin, zaradi katerih je bila policistom po akciji ob reševanju ugrabljenega otroka nudena psihosocialna pomoč, še ne želi razkriti. Omenjeni primer ugrabitve otroka je sicer že drugi tovrsten, ki ga je letos obravnavala policija. Od leta 1997 pa so obravnavali štiri primere ugrabitve otrok.

Predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole je pojasnila, da se psihosocialna pomoč policistom ne nudi samo zaradi psihičnega pritiska, ki ga policisti doživijo ob streljanju, pač pa tudi v drugih primerih.

Takšna pomoč se lahko nudi tudi po psihičnem pritisku, ki ga policisti doživijo, ko morajo starše obvestiti o ugrabitvi ali o smrti, pa tudi po pritisku, ki ga doživijo, ko se morajo v nekem položaju odločati o tem, kako zadevo rešiti na čim boljši način. "V tem primeru je šlo za rešitev majhnega otroka, zaradi česar je bil psihični pritisk na policiste toliko večji," je dejala.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Marjan Fank je namreč na novinarski konferenci povedal, da so zaradi okoliščin, v katerih so našli otroka, ponudili psihosocialno pomoč tako svojcem ugrabljenega otroka kot tudi kriminalistom. Ti so bili po besedah Fanka ob najdbi otroka občutno prizadeti, kljub dolgoletnim izkušnjam.

Storilec je ugrabitev načrtoval

Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Sebastjan Juhart je še sporočil: "Že prve ugotovitve so kazale na to, da je storilec dobro načrtoval in izvedel kaznivo dejanje ter da je ogroženost otroka visoka. Na podlagi vseh zbranih obvestil, s preiskovalnimi dejanji in drugimi aktivnostmi je bil okoli polnoči osumljenec prijet in pridržan, nekaj časa za tem, v poznih nočnih urah pa je policija ob cesti, na obrobju Ljubljane, našla tudi otroka, ki so ga z reševalnim vozilom nemudoma odpeljali v Univerzitetni klinični center, kjer so ga oskrbeli."

Okoliščine samega dejanja in stopnja ogroženosti otroka so pokazale, da so "policisti s pravočasnim prijetjem osumljenca in najdbo otroka skoraj zagotovo preprečili najhujše", dodaja Juhart.


View Larger Map

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije (UKP) Marjan Fank je na novinarski konferenci povedal, da so svojcem ugrabljenega otroka ponudili psihosocialno pomoč. Zaradi okoliščin, v katerih so našli otroka, pa so pomoč ponudili tudi kriminalistom. Ti so bili po besedah Fanka ob najdbi otroka občutno prizadeti, kljub dolgoletnim izkušnjam.

Zamaskiran moški je otroka odložil ob cesti

Radio Slovenija je poročal, da naj bi bil otrok v času ugrabitve pod nadzorom varuške. Zamaskirani moški naj bi otroka po ugrabitvi odložil ob cesti. Od tam so ga reševalci odpeljali v UKC Ljubljana, kjer naj bi mu nudili pomoč zaradi dehidracije. Na UKC Ljubljana pa so za STA potrdili, da so otroka danes odpustili iz bolnišnice.

Po poročanju spletnih medijev, naj bi se družina otroka pred nekaj leti v Slovenijo preselila iz Makedonije, ukvarjala pa naj bi se s trgovino z barvnimi kovinami. Ugrabitelj naj bi bil njihov poslovni partner.

Motiv 20.000 evrov?

Motiv za ugrabitev naj bi bil dolg v višini 20.000 evrov, ki naj bi jih dekličini starši dolgovali svojemu poslovnemu partnerju. Storilca je po poročanju spletnih medijev videla soseda, ki živi čez cesto. Otroka naj bi odpeljal v belem avtomobilu.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi bil pridržani storilec tudi lažje ranjen, zato bi bilo možno sklepati, da je policija v akciji, v kateri so med drugim sodelovali tudi policisti in kriminalisti uprave kriminalistične policije, Specialne enote policije, Letalske enote policije in pogajalci, morala uporabiti silo.

Podrobnosti akcije Policija ne želi razkriti, da ne bi škodovala koristi otroka in interesu preiskave. Policisti namreč nadaljujejo z zbiranjem obvestil in aktivnostmi za razjasnitev vseh okoliščin kaznivega dejanja.

To je bila sicer že druga ugrabitev letos. Leta 1997 in 2001 so ugrabili otroka, starega do šest let, leta 1999 in v prvi polovici letošnjega leta pa otroka, stara od sedem do 13 let. V zadnjem primeru, ki se je zgodil letos, naj bi šlo neuradno za ugrabitev znotraj romske skupnosti.

V Sloveniji sicer otroka pogrešajo pogosteje, pretežno, ko otroka odpelje eden izmed staršev, vendar teh primerov policisti ne štejejo za klasične ugrabitve, temveč kot odvzem mladoletne osebe. V takih primerih eden od staršev sicer protipravno odvzame otroka drugemu staršu, mu odvzame pravice po stikih in otroka odtuji ter zlonamerno onemogoča stike.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je zagrožena kazen do 10 let zapora.