Pesti za mladega Dunajčana

Spomnimo, da je do incidenta na mejnem prehodu s Hrvaško prišlo v nedeljo, 15. avgusta, okoli sedme ure zvečer, ko se je 24-letni Dunajčan prek Gruškovja z avtobusom vračal v domovino. Mejo naj bi skušal prečkati peš, kar je tako vznejevoljilo mejnega policista, da naj bi mladeniča nekajkrat udaril v obraz in ga odvlekel v neki prostor. Incident naj bi se končal šele po posredovanju avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani, ki so ga o dogodku obvestili prijatelji šokiranega 24-letnika.

Neljubi pripetljaj je bil deležen precejšnje pozornosti, med drugim zato, ker o njem na policiji sprva sploh niso nič vedeli. Kasneje se je izkazalo, da mejni policist na dan kritičnega dogodka namreč ni napisal uradnega zaznamka o uporabi prisilnega sredstva, kot to velevajo pravila, pač pa je to naredil šele teden dni kasneje, potem ko se je zgodba o incidentu pojavila v medijih. Direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek je zato takrat odkrito priznal, da v nasprotnem primeru za incident verjetno sploh ne bi izvedeli, pojasnil pa je tudi, da po njihovih ugotovitvah mladi Avstrijec ni upošteval policistovih ukazov. "Namesto da bi ob strani počakal na nadaljnji postopek, se je začel aktivno upirati, nato je hotel tudi oditi iz prostora, kjer opravljajo kontrolo potnikov. Policist je zato uporabil strokovni prijem z roko, torej prisilno sredstvo, zatem pa še fizično silo, in sicer strokovni udarec v predel vratu," je uradno inačico dogodka povzel Lorbek.

Nepotreben in nezakonit udarec

Kljub takšnemu ravnanju menda izkušenega policista, ki je hotel povrh vsega incident na mejnem prehodu prikriti, je Danijel Lorbek zanj pokazal precejšnje razumevanje. Šef mariborskih policistov je namreč predlagal le uvedbo disciplinskega postopka, čeprav bi se lahko v tem primeru odločil tudi za pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe ali celo za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Vsaj nekoliko bolj neposredno je svoje mnenje o incidentu izrazil komandir mejne policije na Gruškovju, ki je ocenil, da je policist strokovni prijem uporabil zakonito, medtem ko je bil udarec nepotreben in tudi nezakonit, "ker niso bili podani pogoji za uporabo".

Prav zaradi udarca se je policist znašel v postopku pri posebnem oddelku na vrhovnem državnem tožilstvu, ki preiskuje kazniva dejanja, v katera so vpleteni policisti. Obravnavali so ga zaradi suma, da je zakrivil kaznivo dejanje kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja in, kot rečeno, je specializirani oddelek zdaj proti njemu vložil tudi obtožnico. Tako lahko policista z Gruškovja sankcije, ki se jim je izognil v postopku znotraj policije, doletijo po sodni poti, zato verjetno še nekaj časa ne bo imel prav mirnega spanca. Če bi ga namreč na mariborskem okrajnem sodišču spoznali za krivega, mu grozi tudi zaporna kazen do treh let, zaradi česar bi lahko ostal celo brez službe. Glede na pravila bi avtomatično izgubil zaposlitev v policiji, če bi ga sodišče zaradi nepotrebne grobosti do mladega Dunajčana obsodilo na zaporno kazen, daljšo od pol leta.